U trendu

Berlin preuzeo upravljanje nemačkim Rosnjeftom

BERLIN – Kako bi osigurala snabdevanje gorivom nemačka vlada odlučila je da preuzme upravljanje nad uvoznikom sirove nafte ćerka kompanije ruskog Rosnjefta u Nemačkoj firme RDG i RN „Refining & Marketing GmbH“.

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da su ove dve kompanije stavljene pod upravljanje Savezne agencije za mreže, pa tako i rafinerije u Švedtu, Karlsrueu i Foburgu, u kojima su držale veliki udeo.

Time je Nemačka preuzela kontrolu nad RDG i njihovim udelom u tri rafinerije PCK Švedt, MiRo (Karlsrue) i Bajernoil (Foburg), saopštilo je Ministarstvo.

Odluka o preuzimanju upravljanja firmama stupila je na snagu danas, i ograničena je, najpre na šest meseci.

Nemačke vlasti donele su odluku u skladu sa embargom na rusku naftu koji stupa na snagu od 1. januara.

Rosnjeft, prema ranijim navodima Ministarstva, ne želi da se odrekne ruske nafte.

Inače Rosnjeft u Nemačkoj drži oko 12 odsto kapaciteta za preradu sirove nafze i time je najveća kompanija u toj oblasti u toj zemlji.

Odluka Ministarstva je, kako se navodi, reakcija na preteću opasnost po snabdevanje energentima i ključna mera za rad rafinerije u Švedtu.

Za tu rafineriju usvojen je i dodatni paket mera kojim se osigurava snabdevanje naftom.

Do sada je rafinerija u Švedtu zavisila od isporuka ruske nafte preko naftovoda „Družba“.

Nemački kancelar Olaf Šolc, Ministar privrede Robert Habek i premijer pokrajine Brandenburg Ditmar Voidke predstaviće danas preduzete mere.

Rafinerija Švedt zapošljava oko 1.200 ljudi i važi kao ekonomski stub tog regiona, a snabdeva gorivom severoistok Nemačke.

Ćerka kompanije ruskog koncerna Rosnjeft, prema Ministarstvu, uvoze svakog meseca sirovu naftu u vrednosti od više stotina miliona iz Rusije u Nemačku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.