U trendu

Berlin traži dokaze da Sever. tok 2 ispunjava njihove zahtev

BERLIN/MOSKVA – Nemački energetski regulator saopštio je danas da očekuje od švajcarske kompanije Severni tok 2 da pruži uveravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahteve tog tela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

„U komunikaciji smo sa kompanijom Severni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo proveravamo usklađenost sa regulatornim zahtevima“, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Rojters..

Nemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Severnog toka 2.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je najavio da će druga cev gasovoda biti napunjena gasom do sredine ili kraja decembra i poručio da je Rusija spremna da počne da snabdeva Evropu gasom preko Severnog toka 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu nemačkog regulatora.

„Prva cev Severnog toka 2 već je napunjena gasom. Ako sutra nemački regulator da dozvolu za snabdevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara“,rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdaj, prenosi Raša tudej.

Podsetio je da će ovim gasovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

„S obzirom na to da će nestašica gasa na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim“, rekao je on.

Ruski predsednik je takođe napomenuo da su američke i bliskoistočne kompanije smanjile isporuke gasa Evropi 2021. godine, dok je ruski Gasprom povećao isporuke zemljama van Zajednice nezavisnih država za 8,7 posto, odnosno za 11 milijardi kubnih metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar