U trendu

Berza ADEX doprineće razvoju regionalnog tržišta strujom i uštedi u troškovima

BEOGRAD – Novoosnovana regionalna berze električne energije ADEX, biće akcelerator razvoja tržišta, doprineće daljem razvoj trgovanja „dan unapred“ i „unutar dnevnog tržišta“, a uticaće na stabilizaciju cena i uštede u troškovima, rekla je za Tanjug generalna direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić.

Iza novoosnovanog ADEX-a, odnosno Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije, je više godina teških pregovora uz iskazivanje profesionalnog znanja, ističe ona.

„Nove, prve regionalne berze električne energije u ovom delu Evrope, je sigurno jedna od najjačih akceleratora budućeg razvoja tržišta električne energije. Od neizmernog je značaja ne samo za ovaj deo Evrope, nego i šire“, ocenila je Matejić.

Navela je da su na ovaj potez dugo čekali obnovljivi izvori energije,

„Spajanjem nacionalnih berzi, slovenačke i srpske, stvorena je jedinstvenu platformu alpsko-jadransko-dunavske regije, i postavljen model i uzor za dalji razvoj ovakvih berzi za centralnu i jugoistočnu Evropi“, kazala je ona.

Istakla je da spajanje u jednu berzu donosi razvoj procesa trgovanja „dan unapred“ i „unutar dnevnog tržišta“, i spajanje u platforme najeminentnijih evropskih platformi za berzansko poslovanje.

Matejić ističe da to spajanje donosi stabilizaciju cene, nove uštede u troškovima i jedinstveni nastup na trećim tržištima.

ADEX je nastao korporativnim spajanjem slovenačkog BSP Southpoola i srpske berze Seepex, što su svojim potpisima na ugovorom overili osnivači EMS, ELES i EPEX Spot.

ADEX berza imaće poslovno sedište u Ljubljani i glavne stalne kancelarije u Ljubljani i Beogradu.

Ponudiće harmonizovane i jedinstvene („one-stop-shop“) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.