U trendu

Bez osiguranja nema profita

SELENČA – Kompanija “Dunav osiguranje” organizovala je danas u Selenči kod Bača radionicu o poljoprivrednoj proizvodnji i osiguranju, u saradnji sa udruženjem poljoprivrednih novinara “Agropreš”.

Na radionici su učestvovali i voćari iz tog kraja, a domaćin je bio Đuro Bocka, vlasnik preduzeća “Ripe fruit”, koje se bavi uzgajanjem i preradom voća.

Firma ima 60 hektara sopstvenih voćnjaka, od čega je 40 hektara zasada jabuke, na 20 je trešnja, a bavi se i otkupom i skladištenjem voća u najsavremenijoj hladnjači.

U kompaniji kažu da nema profita u savremenoj poljoprivredi bez osiguranja proizvodnje i da su osigurali sve, ne samo zasade već i opremu, kao i zaposlene.

„Voćnjake smo osigurali od grada i mraza, pa iako smo do sada imali malo štete to nam daje sigurnost i ne razmišljamo da li ćemo i dalje osiguravati ili nećemo. Naročito kad je reč o trešnji koja je delikatna i osetljiva na prolećne mrazeve“, rekao je Mladen Jagodić, direktor firme “Ripe fruit”.

Prošle godine je bilo štete na 80 dšto zasada voća u Srbiji i u vodećoj osiguravajućoj kompaniji u našoj zemlji “Dunav osiguranje” napominju da voćare i ove godine, prema prognozama, očekuju isti izazovi.

“ Mi smo jedna od retkih kompanija koja osigurava plantaže voća od prolećnih mrazeva. I ove godine se očekuju štete, pa apelujemo na poljoprivednike da osiguraju voćnjake, ali i zasade povrća gde su česte štete od grada. Podsećam da kompanija nudi i osiguranje od suše, odnosno nedostatka vlage u zemljištu kada je reč o ratarskim kulturama“, izjavila je Nataša Novčić Zubac iz Dunav osiguranja.

U opštini Bač ima približno 24.000 hektara obradivih površina od čega 8.000 hektara državnog zemljišta i oko 1500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

U lokalnoj samoupravi kažu da su ranijih godina imali u programu subvencionisanje osiguranja, ali da je bilo malo zainteresovanih. Zato su ovakve radionice važne i predstavnici Udruženja “Agropreš” poručili su u Selenči da je jedini način uspeha u poljoprivrednoj proizvodnji osiguranje, da i država u tome pomaže subvencijama, a u “Dunav osiguranju” podsećaju da su njihove premije među najnižim na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.