U trendu

Bez reforme javne uprave EU neće zabeležiti napredak Srbij

BEOGRAD – Srbija nastavlja reforme s cjljem pridzruženja EU i u uslovima pandemije, gde se videlo Koliko su zapadni Balkan i EU posvećeni zajedničkim naporima u sferi ekonomije, izjavila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović na panelu “Novi program reformi Vlade Srbije od 2021-2023.”.

“Drago nam je da vidimo da je EU posvećena evropskoj budućnosti zapadnog Balkana I daljem intenziviranju svoje podrške političkim, ekonomskim I društvenim reformamamu region”, izjavila je ministarka na panelu održanom u sklopu 21. Beogradskog ekonomskog foruma.

Dodala je da je Srbija svesna da mora još da uložid u reforme, zato što one donose bolji život I lakše poslovanje građanima, a ne zato što to traži EU.

“Srbija kontinuirano ulaže značajne napore kako bi svoju javnu upravu unapredila i uskladila sa standardima koji prevolađuju u EU, kako bi je učinila efikasnijom, transparentnijom, odgovornijom Ali rpe svega kako bi je učinila efikasnijom transprentijiom”, naglasila je Obradović
Dodala je da je državna uprava uz podršku elektronske urpave veoma dobro dogovorila na izazove pandemije i vakcinacije stanovništva.

“Programom razvoja eketronske uprave u Srbiji za period od 2020. Do 2022. godine utrli smo put razvoju najsavremenije digitalne administracije, dok smo strategijom reforme javne uprave uspostavili jedan od priotritetnih ciljeva da javna uprava na efikasan i inovativan nači pruža usluge koje najbolje odgovaraju potrebama korisnika”, navela je Obradovićeva.
Dodala je da je prethodnih godina ostvaren najveći napredak upravo u sferi pružanja usluga građanima i privredi.

“Tokom 2020. godine institucije javne uprave su 10 miliona puta razmenjivale podatke izi službenih evidencija. Ovim smo milionima puta smanjili odlaske građana pred šaltere i kancelarije, smanjili obim posla i uštedeli građanima dragoceno vreme”, rekla je ministarka.

Navela je i da je država naročito ponosna na digitalizaciju I razvoj elektrnoske uprave.

“Statistika pokazuje da je prošle godine više od 320.000 građana i 13.000 privrednih subjekata dobilo e-sanduče, a 225.000 je tako primilo bar jedan document do marta 2021.“ navela je Obradovićeva.

Kazala je i da je potrebno da se više radi na promociji psotojećih rešenja, znanja I svesti građan o tome šta od usluga postoji na terenu.

Ministarka je podsetila da je Programom razvoja elektronske uprave planirano uvođenje 300 novih usluga.

Obradovićeva je zaključila da bez istinske reforme javne uprave EU neće konstatovati ozbiljan napredak Srbija na evropskom putu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.