U trendu

Bez saglasnosti o 35.000 RSD minimalca, pregovori od nedelje

BEOGRAD – Ministarstvo finansija koje učestvuje u pregovorima oko povećanja minimalne zarade još uvek se nije izjasnilo ali je iz javnosti poznato da je predlog da minimalac bude približno 35.000 dinara što je povećanje 9-10 procenata, rekao je danas član pregovaračkog tima Nebojša Atanacković.

Atanacković koji pregovara ispred Unije poslodavaca Srbije (UPS) čiji je počasni predsednik ocenio je da u ovom trenutku poslodavci takvo povećanje smatraju preteranim, a da ga ne prihvataju ni predstavnici sindikata za koje premalo.

„Nadamo se da bi do pomeranja u stavovima moglo doći“, rekao je on posle sednice Socijalno ekonomskog saveta (SES).

Kako je objasnio rešenje za minimalac od 35.000 dinara za poslodavce moglo bi se tražiti u povećanju neoporezivog dela zarade na 19,3 hiljada dinara i umanjenju ukupnih opterećenja poslodavaca.

Ocenio je da za UPS povećanje na 39.000 dinara koliko traže sindikati preveliko za sadasnju situaciju, privredu i budžet.

Član SES-a, predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković istakao je da je povećanje minimalca na 35.000 dinara, koliko je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nedovoljno.

Ocenio je da je to samo održavanje postojećeg stanja i da je daleko od realizacije dogovora da minimalac dostigne cenu potrošačke korpe.

Rekao je da će od Ministarstva finansija tokom pregovara biti traženo da kaže da li je to što je Vučić rekao zadnja ponuda ili se minimalac može i više povećati.

Član SES-a, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Ljubisav Orbović ocenio je da se u Srbiji tačno ne zna koliko radnika prima minimalac, i istakao da je problem jer mnogi uz minimalac primaju deo plate na ruke.

On je naveo da povećanje minimalca ne utiče na povećanje ostalih zarada, i naglasio da su ustupci poslodavcima kroz smanjenje poreza prihvatljivi.

Orbović je ocenio da je doprinosi za zdravstvo poslednjih godina već ozbiljno smanjeni.

Predsednik UPS i predsedavajući SES-a Miloš Nenezić istakao je da ni sa minimalcem ni sa minimalnom potrošačkom korpom porodica u Srbiji ne može pristojno da živi.

Založio se da se prilikom utvrđivanja visine minimalca ima u vidu da se privredi mora omogućiti da to sve i zaradi.

„Mnogo je bitnije napraviti bolji privredni ambijent da preduzeća mogu još bolje da rade“, rekao je on.

Ministarka rada i članica SES-a Darija Kisić Tepavčević istakla je da minimalnu cenu rada definišu mnogi indikatori koji ukazuju na socijalno ekonomsko stanje u društvu.

Kako je poručila sve ih treba razmotriti kako bi se utvrdilo do koje je visine moguće povećati minimalac kako bi bio održiv.

Za sledeću nedelju najavljene su dve runde pregovora sindikata, poslodavaca i predstavnika Vlade Srbije oko minimalca, početkom i krajem nedelje.

Tokom prve polovine septembra biće jasno da li socijalni partneri unutar SES-a imaju saglasnost o budućem iznosu minimalca, ili će kao prethodnih godina to odrediti država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.