U trendu

Bez umanjenja plata i doprinosa za trgovce u Deleze-u

BEOGRAD – Na pozicijama prodavca u kompaniji „Delez Srbija“, u čijem vlasništvu su Maxi, Tempo i Shop & Go, od 1. januara mogu da rade i oni koji imaju samo osnovno obrazovanje, a predstavnica kompanije Milica Popović izjavila je danas za Tanjug da je njena firma donela ovu odluku kako bi omogućila većem broju kandidata da se prijavi za rad.

Radnici sa srednjom stručnom spremom za poziciju trgovca, ovakavom odlukom kompanije osetil su se degradirano i ugroženo, a Popović je poručila da ova promena ne dovodi do smanjenja ugovorenih zarada zaposlenih, niti do smanjenja iznosa poreza i doprinosa koje poslodavac plaća.

„Sve promene su urađene u skladu sa važećim propisima. Medijska eksploatacija ove teme nije motivisana dobrim namerama i kompanija Delez Srbija će preduzeti sve raspoložive mere da zaštiti ugled i interese svojih zaposlenih i kompanije“, objasnila je Popović.

Navela je i da sve pozicije u maloprodaji od 1. januara imaju više zarade i da se povećanja primanja razlikuju u zavisnosti od radnog mesta.

Osvrnula se i na to da su određeni radnici smenjeni sa svojih funkcija i objasnila da su njima, nakon procene potreba posla i radnog učinka, ponuđeni premeštaji na manje zahtevna radna mesta sa nižom osnovnom zaradom.

Prema njenim rečima, ovakvi slučajevi su izuzetak i čine svega pet odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Prava radnika uzeli su u zaštitu sindikati, a sekretarica Samostalnog sindikata trgovine Srbije Vida Janković kazala je da zaposleni u kompaniji opravdano strahuju da će im biti umanjene zarade i doprinosi za PIO, ali da se to neće desiti.

Janković je navela da se Sidikatu unazad nekoliko dana javljaju zaposleni iz kompanije Delez sa informacijom da su dobili nove anekse ugovora o radu, gde stoji da je minimalna zahtevana stručna sprema – osnovna škola.

„Došlo je do veliko nerazumevanja i jednostavno ništa se tu u stvari ne menja, zarade će ostati iste, odnosno onima koji su na minimalcu biće povećane već od 1. januara i takođe će, kako su nam objasnili u Delezu od 1. februara očekuje i dodatno povećanje zarada“, objasnila je Janković.

Ocenila je da je da na tržištu rada nedostaje trgovaca, jer, kako kaže, obrazovni sistem u Srbiji ne školuje dovoljno prodavaca.

Takođe, rekla je da se otuda dosta drugigh obrazovnih profila zapošljava na poziciji trgovca u maloprodaji i istakla da se neki od njih zadržavaju na toj poziciji duže vremena, dok ostali odlaze kada nađu posao u skladu sa svojim kvalifikacijama.

„Zato je i fluktuacija velika, ovo jeste jedan od razloga zašto su se u kompaniji odlučili na ovaj korak – upravo da bi došli do više kandidata za posao i da bi se ta lista proširila“, zaključila je Janković.

Jankovićeva je rekla i da ostali trgovinski lanci imaju problem sa nedostatkom trgovaca i dodala da su uslovi rada i zarada u drugim kompanijama slični.

Najavila je da će Sindikat nastaviti da radi kako bi se zaposlenima obezbedili bolji uslovi rada, veće plate i nedelja, kao neradan dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.