U trendu

Bezbednost podatake zavise od tehnologije i svesti korisnika

BEOGRAD – Predstavnici kompanija, institucija i organizacija iz informatičkog sektora, zaključili su danas da su širenje svesti i edukacija korisnika, uz primenu preciznih bezbednosnih pravila i kvalitetnih tehnoloških rešenja, uslov bez koga se ne može sačuvati bezbednost podataka u digitalnom dobu.

U panel diskusiji „Kako čuvati naše podatke“, na BIZIT konferenciji u ogranizaciji časopisa „PC preš“, bilo je reči o najčešćim izazovima u oblasti bezbednosti podataka u Srbiji i najvećim bezbednosnim pretnjama sa kojima se korisnici sreću u korišćenju interneta.

„Veoma je lako preusmeriti korisnike i ukrasti podatke od njih, jer korisnici lako dele podatke, čak i ako im se traže podaci koji nisu neophodni za preuzimanje, na primer, PDF članak. Na žalost, ima mnogo kompanija koje ne vode računa o prikupljenim podacima, pa tako oni završe na dark netu“, upozorio je rukovodilac IKT sektora u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) Žarko Kecić.

On je naglasio da je neophodan oprez i mladima poručio da ne skidaju aplikacije koje traže mnogo više dozvola za pristup uređaju, nego što im je potrebno da bi radile.

„Mladi ne vode toliko računa o aplikacijama koje instaliraju, a koje im traže pristup porukama, slikama, pristup kameri i mikrofonu“, rekao je Kecić.

Tim lider za razvoj IKT rešenja kompanije A1 Srbija, Ljubica Vojinović, istakla je da program za zaštitu te kompanije A1 Net Protect koristi 300.000 ljudi.

„Prošlog meseca ovaj dodatak sprečio je 22 miliona sajber napada na naše korisnike. Tu je bilo malvera i fišinga, a napadi su realizovani sa više od 100.000 različitih domena, uz korišćenje preko 30.000 uređaja“, istakla je Vojinovićeva.

Učesnici panela složili su se da, u oblasti bezbednosti podataka kompanija, primena bezbednosnih mera nije samo odgovornost IT stručnjaka u kompaniji, nego svih zaposlenih i da je pođednako neophodno raditi na podizanju svesti i upotrebi najsavremenijih rešenja.

„Sekjuriti baj dizajn je moranje u današnjem svetu. To je prvi korak u projektovanju svih sistema. Neretko nam bezbednost ostane kao tema kada završimo sve. Pođednako su važne prave metodologije, politike koje treba nadograditi savremenim tehnologijama, uz stalnu obuku zaposlenih“ istakao je izvršni direktor sektora za IT infrastrukturu i operacije NLB banke, Dejan Milićević.

Viši savetnik u Republičkom zavodu za statistiku Aleksandra Skoko Despenić, poručila je da ne postoji sistem zaštite koji može da spreči nekoga da plati lažnu fakturu i dodala kako svest i odgovornost moraju da postoje kod korisnika, odnosno zaposlenog.

„Najčešći odliv podataka dešava se ‘iz kuće’. Zato je važno ne samo edukovati svoje zaposlene, nego i pratiti trendove u bezbednosnim polisama i sprovoditi monitoring u smislu ko čemu pristupa i šta koristi od podataka. Naš renome zavisi od toga kako čuvamo podatke koje dobijamo od građana i zato je aktivno delanje prioritet“, poručila je Skoko Despenićeva.

Vojnovićeva je navela da A1 Srbija u saradnji sa korisnicima insistira da se krene od osnovnih uslova, kao što je čuvanje podataka.

„U saradnji sa korisnicima prvo to rešavamo, pa onda možemo da pričamo o svim daljim stvarima. Biznis korisnici su uglavnom kompanije koje zahtevaju kompleksnija rešenja, custom made, krojena prema njihovim potrebama i mogućnostima. A1 Srbija je deo Telekom Austrija Grupe i imamo pristup najsavremenijim rešenjima i ekspertizama sa nivoa grupe da im to omogućimo“, istakla je Vojinovićeva.

Kecić iz RNIDS-a je naglasio da su klasifikacija informacija i pravljenje pravilnika ko čemu može da pristupi i kako, od izuzetne važnosti.

„To boli, ali je to proces koji mora da se sprovede. Potrebno je uspostaviti tehničke mehanizme, kao što je kriptovanje podataka i njihovo čuvanje na taj način, tako da i ako ih neko ukrade ne može lako da ih vidi i iskoristi u loše svrhe“, zaključio je Kecić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.