U trendu

BG metro – najvaĹžniji projekt u Evropi u narednoj deceniji

BEOGRAD – Predstavnici kompanija iz Francuske i Kine, koje će biti angaĹžovane na izgradnji Beogradskog metroa, kaĹžu da je taj projekat vaĹžan ne samo za Beograd, nego za celu Srbiju i da će biti izgrađen po najnovijim tehnologijama.

Oni su, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat „Beogradski metro“ izrazili zadovoljstvo zbog početka zajedničkog rada na realizaciji tog projekta.

Potpredsednik grupe „ALSTOM“ Filip Delur zahvalio je srpskim partnerima na saradnji i naveo da će Beogradski metro biti izgrađen po najnovijoj tehnologiji.

„Počeli smo sjajnu saradnju. Ponosni smo zato ĹĄto ćemo moći da obezbedimo naĹĄe najnovije i najbolje tehnologije potpuno automatizovanog metroa“, rekao je Delur.

Naveo je da su metro sistemi prefinjeni, a da će poslednja tehnologija koja će biti primenjana u izgradnji Beogradskog metroa biti važna ne samo za poboljšanje mobilnosti i dobrobiti građana, nego će obezbediti rešenja koja su ekološka.

„San će postati realnost. Bićemo na nivou zadatka koji ste nam zadali“, rekao je Deluri i izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog rada sa srpskim partnerima.

Generalni direktor u kompaniji „Egis Rail“ Olivier Buvar rekao je da je počastvovan zbog učešća na projektu za koji kaĹže da je jedan od najvećih projekata u Evropi u narednoj deceniji.

Naveo je da ta kompanija, koja je u Srbiji prisutna 20 godina, sve viĹĄe postaje srpska kompanija, da je planiran njen dalji razvoj i dodatno regrutovanje 120 srpskih inĹženjera.

„Uveren sam da ćemo uspeti i da će se vaĹĄ san o Beogradskom metrou ostvariti. To će pomoći da se uvede nova zelena mobilnost u Beograd i Beograd će u tome biti primer za druge. Metro je uvek ključna investicija za ekonomski razvoj“, rekao je.

Izrazio je punu posvećenost uspehu projekta Beogradskog metroa.

Predstavnik kompanije „Power Ćina“ Ĺ je Zidije izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma sa Srbijom i francuskim partnerima, te naveo da je ta kompanija u proteklih pet godina imala podrĹĄku srpske vlade i ambasade Kine u Srbiji.

„Imali smo tokom proteklih pet godina dobru saradnju sa srpskim vlastima i partnerima na projektima kao ĹĄto je projekat Obilaznice oko Beograda“, rekao je Zidije.

Naglasio je da je Beogradski metro jedan od najvaĹžnijih projekata za Beograd i Srbiju.

Kaže i da je Pauer Čajna jedna od najvećih građevinskih kompanija u svetu, te da će koristiti sopstvene resurse i iskustva u izgradnji metroa kako bi taj projekat bio realizovan što je pre moguće.

Ministar finansija SiniĹĄa Mali potpisao je danas Memorandum sa direktorom JKP „Beogradski metro i voz“ Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe „ALSTOM“ Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji „Egis Rail“ Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije „Power Ćina“ Ĺ je Zidijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.