U trendu

BiH:30 mln evra za integrisani razvoj koridora Save i Drine

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je potpisala danas sa Svetskom bankom ugovor o zajmu u vrednosti 30 miliona evra namenjenih za integrisano upravljanje koridorom reka Save i Drine.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj, ogranak Svetske banke, podržala je na ovaj način Program integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine koji će se sprovoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije, prenosi portal indikator.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar u vladi FBIH Vjekoslav Bevanda naglasio je da je reč o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoline, ali i zaštitu od poplava, kao i unapređenje plovnog puta deminiranjem desne obale koridora reke Save.

„Važnost ovog projekta je i u regionalnoj saradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna što smo najbolje videli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoline i ulaganjima u naše prirodne potencijale“, rekao je on.

Prema uslovima iz sporazuma o zajmu, sredstva u iznosu 30 miliona evra biće alocirana na Republiku Srpsku uz rok otplate od 32 godine i sedam godina grejs perioda.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mera koje su preduzete za spečavanje širenja virusa Kovid -19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.