U trendu

BiH domaćin konferencje o konkurentnosti regiona 8-9.oktobra

SARAJEVO – Međunarodna konferencija „Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija“ biće održana 8. i 9. oktobra u Sarajevu u organizaciji Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku (TIS).

Cilj skupa je da podrži i afirmiše saradnju vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija u planiranju i realizaciji regionalnih projekata namenjenih razvoju tržišta kapitala, rada, robe i usluga, razvoju zvanične statistike, promociji mogućnosti regije za investicije i istraživanja, i razvoju informacione tehnologije, komunikacija, efikasnog upravljanja i korišćenja ekonomsko-socijalnih potencijala.

Konferencija će imati dva panela: panel tržište/investicije i panel statistika, istraživanje i razvoj.

Planirana je prezentacija projekata i istraživanja koji doprinose poboljšanju uslova poslovanja u regionu, povećanju investicija, umrežavanju poslovne zajednice i nevladinih organizacija na regionalnom i evropskom tržištu.

Biće prezentovane mogućnosti zajedničkog učešća firmi iz regiona na trećem tržištu, a govoriće se i o razvoju i afirmaciji zvanične statistike i značaju statističkih podataka za donošenje odluka na svim nivoima vlasti, kao i o značaju tih podataka za razvoj ekonomije i kreiranje socialnih politika.

Konferencija će pružiti podatke i analize u oblastima industrije, energetike, turizma, poljoprivrede, uvoza, izvoza i investicija.

Takođe će biti predstavljeni procesi i značaj evropskih integracija, kao i mogućnosti tržišta Evropske unije.

U sklopu konferencije, čiji je medijski partner Tanjug, za 9. oktobar je planirana „Edukacija o uslovima poslovanja i investiranja u BiH i regionu“, na kojoj će biti predstavljene metode za uspešan razvoj poslovanja i investiranja u BiH i regionu, i dati saveti za povećanje efikasnosti poslovanja.

Ovogodišnja edukacija je fokusirana na spoljnu trgovinu (uslovi za izvoz i uvoz, pregled stanja, zanimljiva područja, poređenje sa regionom, pitanja), poresku politiku (direktni i indirektni porezi, poređenje sa regionom, pitanja) i javne nabavke (vrste i karakteristike postupaka, centralizovani sistem, način javljanja/raspisivanja, poređenje sa regionom, pitanja).

Među mnogobrojnim partnerima i saradnicima konferencije su i Republički zavod za statistiku Srbije, Privredna komora Srbije i Evropski pokret Srbija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.