U trendu

BiH ne očekuje probleme sa snabdevanjem i cenom struje

SARAJEVO – Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) Admir Andelija izjavio je da BiH ne bi trebalo da ima problema sa količinama i cenom električne energije u narednom peridou, ali bi opasnost mogla da preti ukoliko bi postojao veliki nedostatak struje u regionu, prenosi sarajevski portal klix.ba.

„Naime, elektroenergetski sistem je povezan, a električna energija se ne nalazi na policama, pa da se može kupiti kada želite. Ukoliko dođe do nekih drastičnih ispada ili izostanaka velikih proizvodnih kapaciteta u regionu, može se desiti određeni takozvani raspad sistema u kojem bi i naši kupci morali da ostanu bez električne energije, ali ne zbog toga što smo mi nešto uzrokovali, već neko drugi“, rekao je Andelija.

On je napomenuo da to što je situacija u BiH trenutno stabilna ne znači da potrošači ne treba da štede struju.

„Za to postoje dva razloga. Prvi je ekološki segment, jer električnu energiju proizvodimo iz uglja, a druga stvar je da štednjom ugalj koji ostane možemo da plasiramo široj potrošnji, gde spadaju i domaćinstva“, rekao je on za klix.ba.

Andelija je naveo da da struja u BiH nije osnovni energent za grejanje, već su to prvenstveno ugalj, drva i gas.

„Električna energija je tek četvrti energent za grejanje, a ukoliko bi ona postala prvi, došli bismo u ozbiljan problem, ali to nije stvar Elektroprivrede BiH i rudnika, već svih nivoa vlasti, da na neki način, poput subvencija za pelet, drva ili gas, omoguće stanovništvu grejanje“, zaključio je Andelija, prenosi klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar