U trendu

BiH od danas dobija gas preko Turskog toka

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina od danas prirodni gas dobija preko Turskog toka, a ne preko Ukrajine i Mađarske, kao što je do sada bio slučaj.

Kompanija „Energoinvest“, koja je ovlašćeni dobavljač gasa za FBiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom „Gazprom“ aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom pod nazivom Turski tok.

Kako podseća Klix.ba, do sada je korišćen gasovod preko Ukrajine i Mađarske i tako je trebalo da bude do kraja 2023. godine.

Međutim, predstavnici „Energoinvesta“ tvrde da su morali da pristanu na novi zahtev ruskog isporučioca.

„Gazprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za dalji transport mađarskom rutom od 1. aprila“, rekla je za Klix.ba direktorka „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos upozorenju ambasade SAD da bi to moglo da dovede do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Severni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim od ruskog gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.