U trendu

BiH odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

SARAJEVO – Bosni i Hercegovini je odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

„Dosadšnji napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomsih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor. Otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH“, poručio je ministar Košarac, prenose Nezavisne novine.

On je napomenuo da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dve zemlje.

‘Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije kojima je odobren izvoz, taj posao mogle neometano da vrše“, dodao je Košarac.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata i sa Izraelom, tako da uskoro očekuje otvaranje ovog tržišta za domaće proizvođače.

„Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je reč o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mleka i mlečnih proizvoda“, naveo je Košarac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.