U trendu

BiH pod američkim pritiskom zbog Huaveja i 5G mreže?

SARAJEVO – Sarajevski Dnevni avaz piše danas da je Bosna i Hercegovina duže vreme pred velikim političko-tehnološkim izazovom u vezi sa uvođenjem brze 5G internet-mreže, zbog američkog pritiska na evropske države da iz tog procesa isključe opremu Huaveja.

Vašington već duže vreme upozorava, posebno evropske države, uključujući BiH, da pri uvođenju nove 5G mreže „dobavljači ne smeju da budu predmet kontrole stranih vlada bez nezavisnog sudskog nadzora“, što direktno isključuje kineske kompanije, navodi list.

Dodaje da upravo zbog toga američki državni sekretar Majk Pompeo stiže u naše šire susedstvo, u Sloveniju, gde će potpisati zajedničku deklaraciju o 5G tehnologiji sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžeom Logarom.

List podseća da su evropske zemlje, uključujući Poljsku, Estoniju i Češku, potpisale prošle godine sporazume sa SAD obavezujući se da u 5G neće uvoditi kineske firme.

Slovenija će se priključiti zemljama u tzv. 5G čistoj mreži, u kojoj se, kako se navodi, koristi samo oprema pouzdanih dobavljača za obezbeđenje ključnih telekomunikacija, „cloud“ skladišta podataka i mobilnih aplikacija.

SAD smatraju da kineska, kako kažu, „infiltracija u visokotehnološku mrežu“ u regionu predstavlja opasan rizik.

Državne telekomunikacione kompanije u BiH već su ušle u veliki posao s kineskom kompanijom Huavej prilikom uvođenja 4G mreže.

Nakon što je sklopljen ugovor „BH Telekoma“ sa Kinezima, američka diplomatska predstavništva, prema nezvaničnim informacijama, konstantno traže striktno poštivanje najviših zaštitnih standarda i kada je reč o njihovim komunikacijama, piše Avaz.

Situacija je, ocenjuje se u tekstu, sada i ozbiljnija, jer se još od sredine prošle godine najavljuje uvođenje 5G mreže, a kineska kompanija Huavej se, uz „Erikson Nikola Tesla“, već pojavljivala na prezentacijama sa „BH Telekomom“.

Tenzije između Vašingtona i Pekinga su sve snažnije, a postoji opasnost da BiH napravi, po oceni Avaza, još jedan korak u pogrešnom pravcu i da se, kako kaže, izloži sigurnosnom riziku bez presedana.

Uvođenje partnera pod kontrolom strane vlade u visokotehnološki sektor može značiti, kako su naveli dobro upućeni izvori, prepuštanje celokupnog razvoja IT sektora spoljnoj kontroli, navodi se u tekstu.

Već ranijim izborom Huaveja za dobavljača 4G mreže BH Telekom se našao na meti dobronamernih kritika od diplomatskih prijatelja BiH s obzirom na to da nije reč samo o ekonomskom već i sigurnosnom pitanju, piše Avaz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.