U trendu

BIH: Rast SDI 66,2% za pola godine, uglavnom reinvesticije

SARAJEVO – Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Bosnu i Hercegovinu porastao je 66,2 odsto u prvoj polovini 2021. u odnosu na isti period lani, ali je taj rast uglavnom rezultat reinvestiranja od strane postojećih kompanija, dok novi ulagači izbegavaju dolazak u BiH zbog političke krize i slabe kupovne moći građana.

Kako navode u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) za “Glas Srpske”, u prvih šest meseci je registrovano 766,2 miliona maraka stranih ulaganja (391,7 miliona evra).

Međutim, rast investicija od 66,2 odsto u odnosu na prošlu godinu uglavnom je, kako pojašnjavaju u agenciji, nastao zbog reinvesticija, ali i činjenice da su neke delatnosti doživele procvat i porast obima poslovanja prošle godine tokom pandemije.

Na pitanje da li su pojedini najavljeni projekti u ovoj godini prolongirani ili otkazani, iz FIPA navode da su odluke o investiranju dug proces, kojem prethode brojne analize i studije izvodljivosti, a sve to iziskuje vreme. Ipak, naveli su da je jedan od projekata od kojeg se ranije odustalo bio “Bauhaus”.

„Prema ranijim navodima, od te investicije se odustalo zbog niskog životnog standarda građana i slabe kupovne moći. Takođe, ranije su neki investitori zbog političke nestabilnosti odustali od ulaganja u elektroenergetske projekte u BiH“, rekli su u FIPA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.