U trendu

Bilsen: Zbliziti firme iz SRB sa mađarskim, ceskim, slovacko

BEOGRAD – Menadžer za Mađarsku, Češku i Slovačku Međunarodne finansijske korporacija (IFC) Jan van Bilsen, izjavio je za Tanjug da je cilj današnje biznis konferecnije posvećene izvozu koja se održava u Beogradu zbližavanje kompanija i preduzeća iz Srbije sa kompanijama iz Slovačke, Česke i Mađarske.
„Smatramo da je regionalna saradnja izuzetno važna i tu smo da podržimo svaki vid ekonomske aktivnooti na tom polju“, rekao je on.
Govoreći o tome gde je prostor za saradnju zemalja iz Višegradske grupe sa Srbijom, odnosno Zapadnim Balkanom istakao je da firme iz Češke, Mađarske i Slovačke, kao jedni od najbližih geografskih partnera Srbiji imaju ogroman potencijal u saradnji sa srpskim firmama kao što i nase firme imaju takav potencijal.

„Ova saradnja se može ostvariti u više sektora najpre u sektoru infrastrukture, zatim upravljanje vodnim resursima gde ima puno interesovanja, pre svega od mađarskih kompanija ali i u drugim sektorima koji su tema današnje konferecnije“, rekao je Bilsen.
Prema njegovim rečima, dosadašnja saradnja se odslikava
kroz poboljšanu povezanost na Zapadnom Balkanu kao i sa Češskom, Mađarskom i Slovačkom, a ona bi trebalo da se prenese i na druge sektore kao što su proizvodni sektori.
Upitan kako IFC može finansijski da podrži kompanije koje investiraju u regionu, sagovornik Tanjuga kaže da su IFC i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najveće međunarodne finansijke institucije koje su tu da podrže privatni sektor u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

„IFC je u Srbiji prisutan više od 20 gdina i investirali smo više od tri milijarde dolara u više desetina projekata. Podrška je pružena kako kompanijama koje rade u Srbiji i svoje usluge pružaju napolju tako i mnogim investitorima koji žele da budu aktivni na teritoriji Srbije“, rekao je Bilsen.

Dodao je da IFC firme podržava finansiranjem ali i kroz savetodavne usluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar