U trendu

Biričevski: Ako UKR ne zeli tranzit gasa, RUS moze i bez nje

MOSKVA – Direktor odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski izjavio je da, ako Ukrajina ne želi tranzit ruskog gasa, Rusija će se snaći i bez nje, ali da o tome još nema govora.

Biričevski je za Sputnjik rekao da će Rusija moći da ispunjava sve svoje obaveze (o isporukama gasa u Evropu), ali da to ne znači da odustaje od tranzita kroz Ukrajinu.

„Ako Ukrajina ne želi da propušta naš gas preko svoje teritorije, u šta sumnjam, onda verovatno možemo i bez nje. Ali, koliko ja znam, o tome još nema govora“, rekao je ruski diplomata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje da je Rusija spremna da vrši tranzit gasa preko Ukrajine posle 2024. godine, a da će obim i vremenski okviri ugovora zavisiti od potreba Evropske unije.

Ranije je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler izjavio da je ta kompanija spremna da nastavi tranzit gasa kroz Ukrajinu posle 2024. godine polazeći od ekonomske izvodljivosti i tehničkog stanja ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.