BIRN: Preskup sporazum o očitavanju potrošnje struje

Elektroprivreda Srbije sklopila je sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje dva puta veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena, pokazuje novo istraživanje BIRN-a.

Prema pisanju BIRN-a, posle sprovedene javne nabavke EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponudjača koji predvodi kompanija „Sekuester“ (Sequester).

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu što je, kako se navodi, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

Ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće rasporedjena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila je oko 10 dinara, dok je za ruralna i razudjena naselja prosečna cena bila 30 dinara, pokazuje istraživanje BIRN-a.

Sadašnja cena je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene.

Posle sve većeg broja žalbi gradjana zbog uvećanog decembarskog računa za struju, juče se oglasio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ustanovljena nepravilnost u radu EPS-a.

Potom je EPS saopštio da će u narednih nekoliko dana obaviti istragu o uvećanim računima i da će oštećene gradjane obeštetiti kroz naredni račun.

Izvori BIRN-a iz EPS-a tvrde da su radnici EPS-a koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni.

Celo istraživanje sa pratećom dokumentacijom dostupno je na sajtu javno.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.