U trendu

Bivše američke diplomate: Kina zloupotrebljava naše poreske olakšice

VAŠINGTON – Bivše američke diplomate izjavile su danas da kineske kompanije zloupotrebljavaju američke poreske podsticaje za izgradnju objekata unutar SAD, i da na taj način jačaju kinesku industriju i osiguravaju kontinuirano oslanjanje SAD na tehnologiju iz Kine.

„Bilo bi veoma ironično ako bismo prešli na električna vozila i da ključna komponenta dolazi iz Kine“, rekao je bivši ambasador SAD u Holandiji Piter Hekstra, prenosi Foks njuz.

On je dodao da dominacija Kine u celom lancu snabdevanja zelenom energijom, od razvoja kritičnih rudnika minerala u Africi do izgradnje komponenti baterija, pokazuje nameru koja je „veoma opasna ne samo za nacionalnu bezbednost, već i ekonomsku bezbednost i prosperitet“.

Hekstra je ranije ove godine osnovao Grupu za ekonomski i bezbednosni pregled Mičigena i Kine, koja se bavi pregledom kineskih investicija u SAD, s posebnim fokusom na državu Mičigen, a jedan od direktora je i Džozef Sela, bivši ambasador SAD na Fidžiju.

Hekstra i Sela skrenuli su pažnju na dva projekta izgradnje fabrika baterija za električna vozila u Mičigenu, koje su dobile kinske kompanije Gotion i CATL.

„Kina je u lovu. Komunistička partija Kine je u lovu. Oni traže ova otvorena vrata da uđu, u naše države. I imaju veliki uticaj. Samo treba da pogledate Gotion ili CATL, primere iz udžbenika za stvaranje uticaja“, rekao je Sela.

U oktobru je najavljeno da će Gotion uložiti 2,4 milijarde dolara u izgradnju dva proizvodna pogona zajedno sa drugim pratećim objektima koji će se prostirati na 260 hektara u severnom Mičigenu.

„Suština je da obogaćujemo kinesku industriju baterija na račun pružanja mogućnosti Amerikancima ili kompanijama u našim savezničkim zemljama da prošire i razviju svoje poslovanje“, rekao je Sela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.