U trendu

Bivši premijer S.Makedonije: Otvoreni Balkan dao očekivane rezultate

Bivši premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas izjavio da je regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ dala očekivane rezultate i da svi potpisani sporazumi funcionišu.

“ ‘Otvoreni Balkan’ je dao rezultate zbog kojih je napravljen. Trgovina između Makedonije i Srbije povećana je za 50 odsto, između Makedonije i Albanije za 40 odsto, a ukupna razmena između ove tri zemlje povećana je za 25 odsto“, rekao je Kovačevski novinarima.

Lider vladajućeg Socijdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je istakao da „Otvoreni Balkan“ počiva na četiri slobode Evropske unije i da je to originalna inicijativa koja potiče iz tri države Zapadnog Balkana – Srbije, Severne Makdonije i Albanije.

„Ako pitate privrednike i kompanije da li vredi, reći će: ‘Da!’, ako pitate radnike, reći će vam: ‘Da!’, a ako pitate političare, dobićete filozofiranje zato što nemaju agendu. Da li će i u kojem obliku ‘Otvoreni Balkan’ funkcionisati, stvar je zemalja koje su deo ove inicijative“ – rekao je Kovačevski.

Kao rezultat te inicijative naveo je da su uvedene „zelene trake“ na graničnim prelazima, uklonjen je veliki broj necarinskih barijera, usaglašene fotosanitarne kontrole, međusobno su priznate diplome i uspostavljen je sistem za slobodno kretanje radne snage.

„Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ je otvorena za sve države“ – podsetio je lider SDSM i bivši premijer Severne Makedonije.

Ocenio je da je „Otvoreni Balkan“ funcionalniji od druge regionalne incijative, „Berlinskog procesa“, u kojoj, kako je rekao, nijedan sporazum do sada nisu ratifikovale sve države učesnice.

„Da li će ‘Berlinski proces’ dati rezultate koje je dao ‘Otvoreni Balkan’, to ćemo videti budući da nema još nijednog dogovora koji su ratifikovale sve zemlje. Mi smo, na primer, sve dogovre ratifikovali, ali je neko zaglavio – neko u Bosni, neko na drugom mestu, pa još uvek nisu (sporazumi) funkcionalni. Ovi koji su napravljeni u ‘Otvorenom Balkanu’, funkcionišu i zato ima rezultata“ – rekao je Kovačevski,prilikom posete Nacionalnom savetu invalidskih organizacija Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.