U trendu

Biznis forum SRB-RUM sutra u BG, učestvuje 31 rumunska i 43 kompanije iz Srbije

BEOGRAD – Poslovni forum Srbija – Rumunija, na kome će učestvovati 31 rumunska i 43 kompanije iz Srbije, biće održan sutra u Privrednoj komori Srbije.

Privrednu delegaciju Rumunije čine kompanije iz sektora građevine, IKT, tekstila, energetike i transporta iz nekoliko regiona, najavila je PKS, a u rumunskoj ambasadi u Beogradu kažu da je rumunski maloprodajni lanac Dedeman (uradi sam) zainteresovan za dolazak na srpsko tržište.

Predsednici privrednih komora Srbije i Rumunije Marko Čadež i Mihai Daraban potpisaće Sporazum koji definiše buduće odnose dve nacionalne poslovne asocijacije u oblastima promocije trgovinske i investicione saradnje, razmene poslovni hinformacija, razmene poslovnih delegacija dve zemlje.

Ovim Sporazumom biće definisane i posete i učešća kompanija na sajmovima u Srbiji i Rumunji, pomoći u dostavljanju odgvoora na upite kompanije iz Srbije i Rumunije kao i podršci Privredne komore Rumunije evropskim integracijama Srbije, najavljeno je iz PKS.

Poslovni forum je dobra prilika da se saradnja oživi, potpišu novi sporazumi i obnove kontakti između srpskih i rumunskih kompanija, rekla je rukovodilac Centra za Evropu Privredne komore Srbije Marija Sepi.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvia Davidoju (Davidoiou) rekla je tim povodom da su za obnavljanje privrednih veza važni infrastrukturni projekti – izgradnja brze saobraćajnice Temišvar-Pančevo, obnova železnice, efikasnije korišćenje plovnog puta Dunava, a posebno, energetsko povezivanje dveju zemalja.

Ona smatra da bilateralni trgovinski tokovi Srbije i Rumunije ukazuju na komplementarnost nacionalnih ekonomija, jer je razmena robe u različitim privrednim sektorima uravnotežena, objavila je PKS.

Srbija je 7. trgovinski partner Rumunije van EU, nalazi se na petom mestu po izvozu u Rumuniju i na osmom mestu po uvozu.

U periodu između 2015. i 2022. godine bilateralna trgovina se više nego udvostručila na skoro 2,6 milijardi evra, uprkos privremenim zastojima izazvanim pandemijom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u 2022. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Rumunijom iznosila je 2,3 milijarde evra, od kojih je izvoz vredeo 1,2 milijarde evra, dok je uvoz iznosio 1,07 milijardi evra i povećan je za 27 procenata u odnosu na 2021. godinu.

Ostvaren je suficit u visini od 141,3 miliona evra, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 113,2 procenata.

Rumunija je u 2022. godini bila naš sedmi spoljnotrgovinski partner, a peto izvozno tržište, posle Nemačke, BiH, Italije i Mađarske.

Spisak investitora, kako navodi ambasadorka Rumunije u Srbiji, mogao bi se nastaviti rumunskim proizvođačem čokolade Kandia Dulce koji se proširio na srpsko tržište kupovinom lokalnog proizvođača čokolade i mnogim drugim kompanijama.

Na planu prekogranične saradnje, Program Interreg IPA Rumunija-Srbija (2021-2027) nastavlja finansiranje prekogranične saradnje u rumunsko-srpskom pograničnom području, kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA III), uz podršku Evropske unije i vlada dveju država, sa ukupnim budžetom od 87.725.681 evra.

U Srbiji je registrovano 197 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Rumunije.

Najveći broj posluje u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila – 66, administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti – 30 i stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti – 18.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.