U trendu

Biznis Top: EPS i Telekom u vrhu u 2020, ostalo stranci

BEOGRAD – Na listi top pet kompanija po profitu i prihodu u 2020. godini u Srbiji su dve domaće kompanije – EPS i Telekom Srbija, navodi se u godišnjoj ediciji Biznis top 2020/21 koju izdaje ekonomski mesečnik Biznis i finansije.

EPS je prošle godine bila najuspešnija kompanija i po dobiti i prema ostvarenim prihodima, a NIS koji je 2019. bio vodeći po dobiti za 2020. godini pao je na šesto mesto najvećih gubitaša.

Iako je domaća privreda i u pandemijskoj 2020. godini poslovala pozitivno, čak 19 preduzeća koja su godinu dana ranije bila među sto najprofitabilnijih, tu godinu su završila u gubicima, navode Biznis i finansije.

U ediciji Biznis Top ističe se da među najuspešnijim kompanijama u Srbiji u 2020. godini preovlađuju kompanije u stranom vlasništvu.

Među najprofitabilnijih pet kompanija u Srbiji opstali su Tigar Tajers i Telekom, sa liste je ispao NIS, a na prvu poziciju po profitabilnosti dospeo je EPS koji je u 2019. godini bio 13. po ostvarenoj neto dobiti.

EPS je u 2020. godini dobit uvećao za 3,5 puta, na 12,9 milijardi dinara što je 1,8 posto ukupne neto dobiti celokupne privrede Srbije.

Tigar Tajers je uprkos prošlogodišnjim obustavama proizvodnje zbog antiepidemijskih mera uvećao godišnju dobit za 2,1 posto, na 9,2 milijardi dinara, a Telenor je uprkos padu dobiti opstao na trećem mestu.

Ziđin Koper je na četvrtom mestu zahvaljujći uvećanju dobiti u 2020. godini za 2,6 puta na 8,4 milijardi dinara a na to je uticao rast rudarske proizvodnje.

Skok sa 14. u 2019. godini na peto mesto za 2020. godinu ostvarila je Koka-kola HBC Srbija koja je uvećala dobit za 55,6 posto, na 5,7 milijardi dinara.

Na Top pet listu po poslovnim prihodima u 2020. godini probio se Telekom Srbija i na petom mestu zamenio Srbijagas.

Ostala četiri mesta su nepromenjenja – na njima su EPS, NIS, Deleze Srbija i Tigar Tajers.

U sektorskim analizama godišnja edicija Biznis Top navodi da je većina najvažnijih privrednih grana počela da se oporavlja u ovoj godini.

Ističu da je odstupanje od trenda kod farmaceutske industrije koja je u 2020. bila među najvećim dobitinicima pandemije a ove godine beleži pad proizvodnje i izvoza.

Navodi se da poljoprivreda i prehrambena industrija i dalje ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali i da zbog suše ove godine imaju manju proizvodnju.

Ističe se da su ovogodišnji pokazatelji u turizmu i hotelijerstvu bolji od prošlogodišnjih, iako u tom sektoru i dalje vlada najveća neizvesnost među zaposlenima.

„Istraživanja među privrednicima pokazuju da veliki broj strahuje za likvidnost, u situaciji kada se zbog poskupljenja energenata i sirovina uvećavaju troškovi poslovanja, a kada je mnogima teško da značajnije podignu cene svojih proizvoda u strahu da će izgubiti kupce na domaćem tržištu“, navodi se analizi.

Dodaje se da zbog zebnje od kašnjenja u naplati potraživanja sve više privrednika osniva „rezervne“ firme za „zlu ne trebalo“, ako dospeju u blokadu.

„Najveći problem je, ipak, sve veća oskudica odgovarajućih radnika, ali uprkos tome, skoro dve trećine firmi u Srbiji ne želi da zaposli kvalifikovane migrante iz drugih zemalja“, navodi se u ediciji Biznis Top.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.