BK neće graditi Tesla grad na Makišu, ima još lokacija

BEOGRAD – BK grupa neće graditi „Tesla grad“ na Makiškom polju, potvrdio je večeras Tanjugu potpredsednik BK grupe Dragomir Karić dodajući su predložili još nekoliko drugih lokacija za realizaciju tog projekta.

„Mi smo još pre tri godine odustali od tog projekta na Makiškom polju, ali gradićemo Tesla grad, ima drugih lokacija“, kazao je Karić Tanjugu.

U BK grupi ističu da kompanija „BK Tesla“ tako potvrđuje svoju opredeljenost za zaštitu prirodnih resursa i očuvanu životne sredine.

BK grupa kao moguće lokacije gde bi „Tesla grad“ mogao da se gradi vidi u zonama Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice.

Kažu da je poslovna grupacija BK javno prezentovala predlog izgradnje celovitog urbanog kompleksa u bilo kom delu okruženja Beograda, koji bi mogao da podigne nivo kvaliteta života i rada građana i otvori eru gradnje po standardima
za 21. vek u Srbiji.

„Izgradnja takvog visoko tehnološkog novog gradskog jezgra sa multifunkcionalnim, ekološkim i samoodrživim sistemskim postavkama na površinama od 500 do 600 hektara, objedinio bi život i rad za preko 250.000 onih koji bi tu živeli i radili u preko 3.000 novih kompanija, za koje bi se obezbedili uslovi
za rad i razvoj. Ovakvo originalno i jedinstveno konceptualno rešenje nazvali smo Tesla Grad“, navedeno je u saopštenju BK grupe koje je dostavljeno Tanjug.

Takođe, navodi se da je tokom 2017. godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali na osnovu te već deceniju već poznate inicijative prihvatio studijsko predstavljanje idejnog rešenja projekta Tesla grad u Skupštini grada.

„Tom prilikom je uz gradskog arhitektu predložio potencijal lokacije Makiš za realizovanje ovog projekta, pri čemu je i najavljena perspektivna izgradnja nacionalnog stadiona na ovom lokalitetu. Nakon dobijanja takvog predloga, kompanija BK Tesla je poverila svojim stručnim ekspertskim timovima da izvrše procenu fizičkih osobina i potencijala lokacije Makiš“.

Kako je navedeno, njihov konačni zaključak je bio da se zbog geološke strukture i blizine podzemnih voda ta lokacija ne može koristiti za izgradnju prostorno zahtevnih i konstrukciono kompleksnih projekata.

BK navodi da su nakon toga, tokom 2018. godine, predložili gradskim vlastima i Vladi Srbije kao moguće lokacije u zonama Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice, kao i da čekaju odgovor.

Kažu da je do danas projekat „Tesla Grad“ prezentovan na uglednim međunarodnim investicionim sajmovima u Beču, Londonu, Parizu, Minhenu i Dubaiju, gde je dobio potvrdu stručnih žirija za originalnost ponuđenih rešenja i kvalitet arhitektonskog koncepta.

U ovom trenutku u glavnom gradu Kazahstana Astani, upravo se izgrađuje urbani kompleks „Tesla Grad“ i park visokih tehnologija „Tesla Park“, kažu u BK grupi.

„Da vizija Tesla grad ima svoju potvrđenost u realnim uslovima i u tržišnoj uspešnosti pomenutog koncepta, dovoljno govori završeni monumentalni kompleks ‘Makajonka’ od oko 3.000.000 metara kvadratnih sa jednim od najvećih tržnih centara Evropi od preko 300.000 kvadrata i novo započetim kompleksom ‘Mir’ od 5.000.000 kvadrata u glavnom gradu Belorusije Minsku, u kome će živeti i raditi više od 300.000 ljudi“, ističu u BK grupi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.