U trendu

Blago povecana traznja za namirnicama;Trgovci: Robe ima dovol

BEOGRAD – U Srbiji ima dovoljno osnovnih životnih namirnica, poručuju i predstavnici države i trgovci, ali je poslednjih dana primećeno da građani kupuju nešto više nego uobičajeno.

Prema rečima Martine Petrović, koja je rukovodilac korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija, od početka krize u Ukrajini i poskupljenja energenata i žitarica, potražnja je bila stabilna, sve do juče, kada su primetili povećanu potražnju najviše u kategoriji osnovnih životnih namirnica, posebno suncokretovog ulja.

„U ovom trenutku u našem diskontnom lancu snabevanje je uobičajeno, odnosno redovno, zaliha ima dovoljno i najvažnije je da imamo neprekinute lance snabdevanja“, rekla je Petrović za Tanjug.

Poseća da su cene za nekoliko osnovnih životnih namirnica ograničene uredbom Vlade Srbije, dodajući da se ne razlikuju od cena koje su bile polovinom novembra, kada je uvedena uredba.

Petrović je apelovala na potrošače da kupuju uobičajeno i u redovnim količinama, kako ne bi stvarali nepotrebne dizbalanse na tržištu.

Ističe i da je ta kompanija u fokus stavila domaće dobavljače, navodeći da im obezbeđuje dodatana sredstva kako bi oni mogli da planiraju proizvodnju i kako bi ta proizvodnja bila stabilna.

Milica Popović, predstavnica kompanije DELEZ koja je vlasnik maloprodajnih lanaca Maxi, Tempo, Mega Maxi i Shop&Go, kaže da je i u njihovim radnjama poslednjih nekoliko dana zabeležen blagi porast tražnje za osnovnim životnim namirnicama, uz podsećanje da su cene u potpunosti usklađenje sa uredbom Vlade Srbije.

„Kompanija se trudi da u potpunosti obezbedi da nam u svakom trenutku police budu pune. Ono što je važno to je da zaliha ima dovoljno, kako u našem distributivnom sistemu, tako i kod naših partnera dobavljača i da nema nestašica na tržištu namirnica“, ističe Popović.

Naime, Uredba kojom su cene osnovnih životnih namirnica „zamrznute“ na nivou od 15. novembra produžena je i važi do 3. maja, a kako je najavljeno, Vlada Srbije će pratiti situaciji na tržištu i ukoliko bude bilo potrebe ta uredba će ponovo biti produžena.

Ograničene su cene brašna tip T-400, kristal šećera, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa – but i mleka sa 2,8 procenta mlečne masti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.