U trendu

Blagojević: Ove godine 200 mil. evra za projekte

BEOGRAD – Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima upravlja sa više desetina projekata u različitim sektorima, a za ulaganja je ove godine opredeljeno
200 miliona evra, kaže za Tanjug direktor ove kancelarije Marko Blagojević.
Kao najznačajnije projekte navodi one u oblasti zdravstva, a među njima izdvaja izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova dva i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje dva.
Blagojević ukazuje da je projekat izgradnje UDK Tiršova dva najvredniji, jer je za njegovo finansiranje izdvojeno oko 100 miliona evra, koliko je procenjeno da će koštati radovi na izgradnji i nabavka opreme.
„Priprema ovog projekta se privodi kraju i gradnja bi trebalo da počne tokom leta. Reč je o objektu površine 60.000 metara kvadratnih, koji će biti izgrađen prema najvišim standardima“, kaže on.
Dodaje da su u pripremu projekta bili uključeni i lekari iz postojeće klinike u Tiršovoj, kako bi se sagradio objekat koji će najviše odgovarati radu lekara kao i dobrobiti njihovih pacijenata.
Dok izgradnja Tiršove tek treba da krene, izgradnja Dedinja dva, započeta 2019. se privodi kraju i kada bude završena, površina Instituta za kardiovaskularne bolesti biće sa sadašnjih 9.000 kvadrata uvećana na 23.000.
Biće nabavljena i najmodernija oprema neophodna za pružanje zdravstvene nege kada je reč o lečenju kardiovaskualrnih bolesti.

Vrednost celog projekta, dakle podizanje zgrade i nabavka opreme, prema rečima našeg sagovornika, iznosi oko 42 miliona evra.

Blagojević ističe da su ovo samo dva najveća zdravstvena projekta, a da je rađeno ili se radi na još velikom broju zdravstvenih ustanova širom Srbije.
Tako su, navodi on, nedavno završeni radovi na potpunoj rekonstrukciji ambulante Doma zdravlja Osečina u naselju Pecka, koji su koštali oko 200.000 evra.

U toku su radovi na mnogim opštim bolnicama kao što je ona u Aranđelovcu, gde se objekat potpuno obnavlja i spolja i iznutra, takođe se kompletno obnavlja i centralni objekat zdravstveniog centra Vranje, gde su radovi vredni oko 12 miliona evra.

„Radimo i u Prokuplju i u Loznici gde privodimo kraju radove započete početkom 90-ih godina na izgradnji ginekološko -hirurškog bloka. Ne treba zaboraviti Prokuplje, Smederevsku Palanku, Pirot, Leskovac, Vrbas, Gornji Milanovac, Kikindu gde uskoro treba da budu ugovoreni radovi na obnovi bolnice“, kaže Blagojević i dodaje da je u pomenutim gradovima reč o opštim bolnicama gde su radovi ili završeni ili su u toku ili bi uskoro trebalo da počnu.

Osim obnove zdravstvenih ustanova radi se i na nabavci opreme za one koje rade u tzv. tercijarnom sektoru kao što su Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i radiologiju, GAK Narodni front, KBC Zemun.

Kancelarija ne radi samo na projektima vezanim za zdravstvo.

Velika pažnja pridaje se i ulaganjima u objekte u prosveti.

„Radimo i u osnovnom i u srednjem obrazovanju i u visokom obrazovanju. Uveliko je u toku izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu koja treba da počne da radi u novembru“, navodi sagovornik Tanjuga.

Ističe da na još nekoliko desetina osnovnih škola širom Srbije tokom ove godine treba da se završe radovi.

Govoreći o planovima za naredni period Blagojević ističe da se u sektoru kulture uveliko priprema projekat izgradnje nacionalne koncertne dvorane koja treba da bude novi dom Beogradske filharmonije.

„Sada je u toku izbor projektantskih kuća koje bi trebalo da konkurišu sa svojim predlozima idejnih rešenja“, kaže on.

Dodaje da je reč o projektu čija procenjena vrednost iznosi 120 miliona evra i koji će Beograd, kada je o kulturi reč, staviti na evropsku i svetsku mapu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.