Bez posla ostaje 1.240 železničara?

BEOGRAD – „Srbija Kargo“, Infrastruktura železnice Srbije“ i „Železnice Srbije“, tri od četiri akcionarska društva na koja je 2015. godine podeljena srpska železnica, do kraja godine otpustiće ukupno 1.240 radnika, piše „Blic“.

S obzirom na to da u železničkom sektoru u sva četiri društva radi ukupno 11.496 zaposlenih, broj zaposlenih će btii smanjen za više od 10 odsto.

„Srbija Kargo“ napustiće najveći broj zaposlenih 776, „Infrastruktura železnice Srbije“ proglasiće tehnološkim viškom 320 radnika, dok će „Železnice Srbije“ da napusti svega 16 zaposlenih.

Jedina kompanija u kojoj se neće menjati broj zaposelnih je „Srbija voz“, piše „Blic“.

U IŽS kažu da visina otpremnine zavisi od kategorije u kojoj se zaposleni nalaze i da li ispunjavaju uslove za penziju ili ne – 240 evra po godini staža osiguranja ili se primenjuje otpremnina predviđena Zakonom o radu uvećana za 50 odsto u zavisnosti od kategorije zaposlenog i od toga šta je za njega povoljnija opcija.

Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomsko-finansijskom konsolidacijom, povećanjem efikasnosti i konkurentnosti, ali i potrebom da se broj i sturktura zaposlenih ukslade s obnovom saobraćaja i tehnologijom rada da bi komapanije racionalno poslovale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.