Bliži se Vaskrs: Cene jaja vrtoglavo rastu

Uoči nekih praznika cene raznih namirnica vrtoglavo skaču. Bliži se Vaskrs, pa tako i ove godine pred farbanje jaja cenovnici na pijacama i u prodavnicama gotovo se potpuno promene. U pojedinim trgovinskim lancima jedno jaje S klase, koje je do pre nedelju, dve koštalo između 12 i 15 dinara, sada je čak 25 dinara.

Na pijacama samo malo drugačija priča. Cene jesu više, ali nema drastičnih promena cena. Prodavci uveravaju da onoliko koliko su poskupela toliko će koštati i pred praznike.

– Ne planiram da podižem cenu jaja jer mislim da mi se neće isplatiti. Cenim ih od 12 do 17 dinara. Zavisi od klase, odnosno koliko grama teži jedno jaje – kaže trgovac sa Bajlonijeve pijace. Još nije počela kupovina na veliko, ali se na osnovu iskustva iz prethodnih godina navala očekuje pred sam praznik. Ima i onih koji u kupovinu odlaze u poslednjem momentu, na Veliki petak ili samo dan pred Vaskrs.

– Ljudi nemaju novca pa se više i ne pazari puno. Čisto da se obeleži hrišćanski praznik. U proseku mušterija uzima dvadesetak jaja za farbanje i nešto manje za mešenje kolača – priča prodavac koji jaja na pijacu ispod Skadarlije donosi sa valjevske farme. Ranije se dešavalo da ima porudžbine i po mesec, dva unapred, ali toga više nema.

Jeste Vaskrs vreme kad obično poskupe jaja, ali uvek se poklapa i sa početkom proleća. To je period kada kokoške slabije nose, ali to nije razlog da im cena bude toliko visoka da odbija mušterije.

Kupci uglavnom negoduju i smatraju da je 17 dinara previše novca za jedno jaje, ali mogu sami da odluče koliko će komada kupiti. Oni koji se opredele za trgovinski lance jer, recimo, namene jedan ček za veću kupovinu na odloženo plaćanje, moraće da izdvoje i do 270 dinara za pakovanje od 10 komada. Rafovi su puni i dobro snabdeveni jajima svih klasa – A, B, C i naravno najskuplja S. Tu su i kutije od po šest jaja koje koštaju oko 120 dinara. Sugrađani koji planiraju bogatu trpezu trebalo bi da malo prošetaju i uporede cene. Na raznim akcijama pronaći će popuste i to vrlo prihvatljive – „kartoni” sa 30 jaja biće oko 500 dinara.

Poskupljenje i pre dva meseca

Cene na tezgama i u prodavnicama promenile su se i pre mesec dana. Prosečna cena koja se do tada kretala 10 do 15 dinara porasla je na 13 do 20, koliko je bilo potrebno izdvojiti za A klasu. Razloge za skok cene proizvođači su našli u poskupljenju hrane. Trgovci su naveli i da država ne daje subvencije za živinu.

Autor: A. Jovanović, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.