U trendu

Blizu potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom

BEOGRAD – Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije treba da obezbedi kontinuitet saradnje između dve zemlje i u političkom, i u ekonomskom delu, saglasili su se u današnjem razgovoru ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za izvoz Velike Britanije Grejam Stjuart .
Ovim sporazumom se, navodi se u saopštenju, definišu budući trgovinski odnosi dve zemlje pošto Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije od 1. januara ove godine više nije pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine dvaju zemalja.
Ministarka Matić zahvalila je ministru Grejemu na zalaganjima da se pregovori u vezi sa usaglašavanjem teksta Sporazuma uspešno sprovedu, podsetivši na značaj očuvanja prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima.

“Robna razmena je u proteklih deset godina duplirana i od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra“ rekla je ona.

Dodala je da je potpisivanje ovog sporazuma prioritetno za jačanje ukupne saradnje dve zemlje, kao i za nastavak i rast poslovnih aktivnosti izvoznika i uvoznika bez novonastalih opterećenja.
Ministar Grejem Stjuart je istakao da su dve zemlje na pragu potpisivanja sporazuma koji će ojačati njihovo partnerstvo i unaprediti trgovinske odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.