Blokada Sueca „guta“ 400 mln dolara prometa na sat

NJUJORK – Blokada Sueckog kanala zbog nasukanog mega-broda kontejnera Ever Given „guta“ oko 400 miliona dolara prometa na sat, prema podacima brodarskih kompanija i izdavačke kuće Lojds List, izvedenim na osnovu približne vrednosti robe koja se svakodnevno transportuje ovim morskim koridorom.

Lojds procenjuje da brodski transport ovim kanalom prema zapadu iznosi približno 5,1 milijardu dolara dnevno, a prema istoku oko 4,5 milijardi dolara dnevno, što znači da je ukupna dnevna šteta skoro 10 milijardi dolara svakog dana.

Prema pisanju agencije „Blumberg“ na prolazak Suecom čeka oko 185 plovila, dok Lojds procenjuje da ih ima 165.

Prema Svetskom savetu za brodarstvo, dnevna propusna moć Sueckog kanala je 106 plovila. To znači da će nakon deblokiranja kanala biti potrebna bar još dva dana da se raščisti gužva sa „zarobljenim“ brodovima.

Blokada dodatno pogoršava već napregnutu situaciju u lancu snabdevanja, kaže Jon Gold, potpredsednik za lance snabdevanja i carinsku politiku američke Nacionalne federacije trgovaca na malo, prenosi CNBC.

„Mnoge kompanije se još uvek bore s problemima zagušenja u lancu snabdevanja i kašnjenjima koja su proistekla od pandemije. Nema sumnje da će kašnjenja zbog situacije u Suecu izazvati dodatne probleme“, dodaje on.

Suecki kanal, koji razdvaja Afriku od Azije, jedna je od najprometnijih morskih trgovinskih ruta na svetu, kojom se obavlja približno 12 posto ukupne svetske trgovine. Tečni prirodni gas, sirova nafta i naftni derivati koji se izvoze preko ovog koridora, imaju udeo od pet do 10 posto u globalnom brodskom prevozu energenata. Ostatak prometa čine raznovrsni proizvodi, od kamina do odeće, nameštaja, mašsina, auto-delova…

„Suština ovog problema zavisi od toga koliko će vremena biti potrebno da se Ever Given pomeri. Američki uvoznici trenutno se suočavaju sa kašnjenjem od tri dana, što će se povećavati sa produžavanjem blokade“, ocenjuje Alan Baer, predsednik logističke kompanije OL USA LLC.

Baer, koji ima kontejnere s robom na brodovima blokiranim u oba smera Sueckog kanala, navodi da će, ako kanal ostane zatvoren, brodovi biti preusmereni na Rt dobre nade, da zaobiđu rog Afrike, što će produžiti putovanje za još sedam do devet dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.