U trendu

Blumberg: Evropa traži zamenu za ruski uranijum, Kazahstan jedna od opcija

ASTANA – Zemlje istočne Evrope i Sjedinjene Američke Države nastoje da smanje zavisnost od ruskog uranijuma tražeći novog snabdevača od 2025. godine, a među mogućim opcijama je i Kazahstan, prenosi Blumberg.

Generalni direktor nacionalne nuklearne kompanije Kazatomprom Jeržan Mukanov je izjavio da geopolitička neizvesnost menja protok nuklearnog goriva i da se zemlja tome prilagođava.

„Spremamo naše proizvodne zalihe kako bismo mogli da odgovorimo zahtevima tržišta“, rekao je on.

Kazahstan, koji proizvodi više od 40 odsto svetskog uranijuma, ove godine planira da zadrži proizvodnju na oko 22.000 tona.

„Predviđamo povećanje potražnje za uranijumom, ali nas ne interesuje eksplozivan rast cena“, rekao je Mukanov i dodao da raste potražnja iz Kine zbog planiranih novih nuklearnih elektrana, kao i da Kinezi očekuju neprekidne dugoročne isporuke.

Kazatomprom planira da otvori treću izvoznu rutu ove godine – isporuku uranijuma preko jedne od kineskih luka, rekao je izvršni direktor.

Rudnik trenutno šalje atomsko gorivo preko Rusije i Kaspijskog mora do Crnog mora.

Blumberg napominje da i SAD žele da smanje zavisnost od obogaćenog uranijuma iz Rusije, najvećeg svetskog snabdevača nuklearnim gorivom, ali do sada bez mnogo efekta, budući da je Rusija od početka invazije na Ukrajinu uspela da naglo poveća izvoz ovog energenta povećavajući prihode Kremlja i učvršćujući njegov uticaj na novu generaciju globalnih kupaca.

Očekuje se da će potražnja za uranijumom porasti za oko trećinu do 2030. godine, saopštila je Svetska nuklearna asocijacija prošle godine, napominjući da je projektovano povećanje kapaciteta reaktora od 16 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.