U trendu

Blumberg: Grčka emituje najdugoročniju obveznicu od 2008.

NJUJORK – Grčka emituje obveznicu sa najdužim rokom dospeća još od 2008. godine, zaokružujući potpuni povratak zemlje na međunarodna tržišta duga, izveštava agencija „Blumberg“.

„Država prodaje 30-godišnje obveznice preko banaka, što bi mogla da bude prilika za investitore da ‘pokupe’ prinose koji će verovatno biti najviši u evrozoni“, navodi njujorška agencija i dodaje da Grčka sledi druge zemlje u evro-regionu koje koriste trenutno niske troškove zaduživanja kako bi finansirale oporavak od pandemije.

Prodaju državnih obveznica s rokom dospeća od 30 godina, „Blumberg“ vidi kao znak da je Grčka značajno napredovala tokom protekle decenije.

Dodaje da je za ovom hartijom od vrednosti vladalo ogromno interesovanje investitora, koji su preko banaka dostavili naloge za kupovinu u iznosu od preko 17 milijardi evra (20,3 milijarde dolara), što ilustruje njihov apetiti za rizikom i dugoročno poverenje u grčku ekonomju.

„U jeku dužničke krize u evrozoni 2012. godine, prinosi na desetogodišnje grčke obveznice su skočili iznad 44 posto, a zemlja je bila isključena sa međunarodnih tržišta duga. Sada su prinosi ispod 1,0 odsto, što vladi pruža šansu da iskoristi ove dugoročne obveznice i finalizuje svoju krivu prinosa“, navodi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.