U trendu

Blumberg: Izvoz ruske pšenice udvostručen u odnosu na period pre rata

MOSKVA – Izvoz ruske pšenice skoro je udvostručen u januaru i februaru u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci Logistic OS, prenosi Blumberg.

Kako navodi američka agencija, prošlogodišnja bogata žetva pomogla je ruskom žitu da se rangira među najjeftinijim na svetu.

Nedavni rast izvoza pokazuje da su špediteri prevazišli neke od problema finansiranja i osiguranja izazvanih sankcijama Rusiji.

Izgledi za izvoz iz Crnog mora takođe su veći, jer se za oko dve nedelje očekuje obnavljanje sporazuma koji omogućava da ukrajinska roba plovi kroz bezbedan koridor.

Zalihe obe zemlje pomažu da se zaustavi pogoršanje globalne inflacije cena hrane.

Ukrajina, čiji izvoz zaostaje u prošloj sezoni, želi da produži ugovor sa žitom za najmanje godinu dana, pri čemu Rusija kaže da je produžetak ugovora moguć, samo ako se uzmu u obzir interesi njenih poljoprivrednih firmi.

Trenutno postoji velika potražnja za ruskim žitom. Rusija je u januaru i februaru isporučila 6,1 milion tona pšenice morskim putem, što je oko 90 odsto više nego u prethodnom periodu, prema pisanju Blumberga.

Fjučersi pšenice su pali na najniži nivo za godinu dana u Čikagu i Parizu, a veliki ruski obim bi mogao da ograniči cene do kraja ove sezone, navodi Rabobank. Tržište očekuje da će ugovor koji traje do 18. marta biti uspešno obnovljen, navodi se u saopštenju.

Hrana nije uključena u sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali su ograničenja za banke i državne kompanije učinila trgovinu komplikovanijom. Iako stotine hiljada tona ruskog đubriva ostaju zamrznute u evropskim lukama, izvoznici su uspeli da isporuče ogromne količine žitarica.

Nedavni rast izvoza je takođe posledica prodaje zakazanih kasnije nego obično krajem 2022. godine, kada je ruska pšenica povratila svoju konkurentsku prednost, rekao je generalni direktor konsultanta SovEcon Andrej Sizov.

„Početak kampanje je bio spor, uzimajući u obzir veliki rod i ogromnu ponudu. Rusija je do sada ove sezone isporučila 29,5 miliona tona pšenice, u poređenju sa 26,7 miliona tona godinu dana ranije, rekao je Sizov.

Iako je obim izvoza žitarica u Ukrajini i dalje značajan, on je ispod ciljeva postavljenih krajem prošle godine.

Kijev je za slabiji izvoz okrivio spor rad ruskih brodskih inspektora, koji su jedna od strana zaduženih za proveru brodova koji plove u okviru sporazuma.

Uključujući rute poput drumskih i železničkih, ukrajinski obim za ovu sezonu zaostaje za prošlogodišnjim tempom za oko četvrtinu, prenosi Blumberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.