U trendu

BMW ulaže milijardu $ u proizvodnju elektro-vozila u SAD

MINHEN – Nemačka kompanija BMW saopštila je danas da će uložiti milijardu dolara u svoju fabriku u blizini Spartanburga u američkoj saveznoj državi Južna Karolina, za početak proizvodnje električnih vozila i dodatnih 700 miliona dolara za izgradnju fabrike električnih baterija u blizini.

Ulaganje u fabriku vozila od 650.000 kvadratnih metara u Griru u podnožju planine Blu Ridzu u Južnoj Karolini dovelo bi do otvaranja zasad nepoznatog broja radnih mesta na već postojećih 11.000 zaposlenih, prenosi Rojters.

Nemačka kompanija naglašava da time odražava punu posvećenost prelasku na proizvodnju električnih vozila u Severnoj Americi, u skladu sa sličnim ambicioznim planovima drugih velikih proizvođača automobila.

BMW ističe da je potpisao ugovor sa Envižen AESC iz Japana o isporuci baterijskih ćelija za novu klasu od najmanje šest električnih SUV vozila koji će se proizvoditi u BMW-ovoj fabrici u Griru do 2030. godine.

Dodaje se da će Envižn AESC izgraditi fabriku na neodređenoj lokaciji u Južnoj Karolini.

Rojters navodi da kompanije ne žele da preciziraju koliko će ljudi biti angažovano, ali da bi broj radnih mesta mogao biti između 1.100 i 2.200.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar