U trendu

Boao forum: Azija svetla tačka u sumornom globalnom ekonomskom pejzažu

Globalno ekonomsko upravljanje ulazi u „azijski trenutak“, budući da je taj kontinent „svetla tačka“ u sumornom globalnom ekonomskom pejzažu, naveli su autori dva izveštaja objavljena na godišnjoj konferenciji Boao foruma za Aziju (BFA).

Dva glavna izveštaja BFA, predstavljena u utorak na konferenciji za novinare, nude analizu ekonomskih izgleda i integracije Azije i održivog razvoja, navodi Kineska medijska grupa (CMG).

„Očekuje se da će Azija ubrzati svoj tempo ukupnog ekonomskog rasta, nastaviti da unapređuje regionalnu proizvodnju, trgovinu, investicije i finansijsku integraciju i koheziju i iskoristiti ‘azijski trenutak’ za globalno ekonomsko upravljanje u odnosu na pozadinu globalnog usporavanja“, navodi se u jednom od izveštaja.

U izveštaju se procenjuje da će realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Azije iznositi 4,5 odsto u 2023. godini.

Uprkos pozitivnim izgledima za ekonomiju Azije, u izveštaju se takođe skreće pažnja na spoljne rizike sa kojima se suočavaju ekonomije unutar tog regiona, i ukazuje da je važno pozabaviti se održivim povećanjem nivoa duga na azijskim tržištima u razvoju, ekonomijama u razvoju i zemljama sa malim prihodima.

Izveštaj ukazuje i na ključnu ulogu razvojnih finansija u pretvaranju Azije u zeleniji, pametniji i inkluzivniji region.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.