U trendu

Bogatstvo domaćinstava u SAD skočilo za dve hiljade milijardi dolara, ali ide naniže

Jačanje vrednosti akcija na berzi, čija vrednost je u medjuvremenu ponovo pala, podstaklo je porast neto vrednosti imovine američkih domaćinstava na rekordnih 109 hiljada milijardi dolara u kvartalu od jula do septembra.

Američka centralna banka (Fed) saopštila je danas da je imovina Amerikanaca u akcijama i drugim fondovima porasla na 1200 milijardi dolara.

Vrednost domova porasla je 200 milijardi dolara.

Druga imovina kao što su bankovni računi takodje se povećala.

Ukupna neto imovina porasla je za dve hiljade milijardi dolara sa gotovo 107 hiljada milijardi na 109 hiljada milijardi dolara u kvartalu od aprila do juna.

Veće bogatstvo domaćinstasva može da pomogne privredi povećanjem privatne potrošnje.

Medjutim, od velike recesije bogatstvo u SAD je sve više koncentrisano, tako da samo 10 odsto američkog stanovništva poseduje 84 odsto svih akcija.

Od kvartala jul-septembar obuhvaćenim izveštajem Feda, bogatstvo domaćinstava je dosta pogodjeno i moglo bi da bude u padu i u poslednja tri meseca 2018. godine.

Berzanski indeks S&P 500 je dostigao rekordno visok nivo 20. septembra i zatim je postepeno padao u oktobru i novembru. On je takodje naglo pao i zbog strahovanja od trgovinskog rata SAD i Kine i potencijalnog usporavanja američkog i globalnog ekonomskog rasta.

Indeks S&P 500 danas je pao dodatnih dva odsto u trgovanju sredinom dana i bio je 9,8 odsto ispod svog vrhunca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.