U trendu

Bogdanov: Povećati razmenu namirnica između Belorusije i Srbije

BEOGRAD – Belorusija je prošle godine izvezla u Srbiju prehrambene proizvode vredne tri miliona dolara, a iz Srbije uvezla namirnice u vrednosti od 10 miliona američkih dolara, podaci su Ministarstva poljoprivrede i namirnica Belorusije.

Direktor departmana za međunarodnu saradnju i spoljnoekonomsku delatnosti Ministarstva poljoprivrede i namirnica Aleksej Bogdanov rekao je za Tanjug da je izvoz namirnica iz Belorusije u Srbiju ove godine dostigao 3,6 miliona američkih dolara.

„Trgovinski odnosi između Belorusije i Srbije odvijaju se vrlo dinamično u oblasti namirnica“, rekao je Bogdanov i naveo da Belorusija u Srbiju izvozi maslac, krompir, žitarice i povrće, a da je Srbija vrlo zainteresovana da sličnu robu izvozi u Belorusiju.

Naveo je da je juče održana sednica Radne grupe za poljoprivredu između ministarstava poljoprivrede Srbije i Belorusije i da je dogovoreno da se razvijaju mehanizmi za povećanje robnog prometa između naših zemalja.

„Zahvaljujući sklapaju ugovora o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske unije mi ćemo sada moći da trgujemo sa carinom nula“, rekao je Bogdanov.

Očekuje se da će Poslovni forum Srbije i Belorusije, na kome učestvuju 72 srpske kompanije i 22 beloruske kompanije i više od 150 pribvrednika, dati još veći podstrek daljem razvoju trgovinskih odnosa u oblasti namirnica između dve države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.