U trendu

Boing zavrÅ¡io popravke na softveru aviona „737 Max“

ČIKAGO – Američki proizvođač aviona Boing tvrdi da je zavrÅ¡io razvoj softverskog reÅ¡enja za problematični avion „737 Max“, javlja CNN.

Nakon 207 probnih letova u trajanju od 360 sati, Boing je, kako je saopÅ¡teno, spreman da pusti u upotrebu aÅŸurirani softver za sistem kontrole leta, koji je pod istragom zbog učešća u dve avionske nesreće.

Softver je, kako je navedeno, sada spreman za procenu američke Federalne uprave za avijaciju (FAA) i njenih partnera u zemljama koje şele da izvrše kontrolu nad softverom.

„Ostvarujemo jasan i stabilan napredak, i uvereni smo da će ‘737 Max’ sa aÅŸuriranim MCAS softverom biti jedan od najsigurnijih aviona ikada“, izjavio je generalni direktor Boinga Denis Mulenburg.

Avioni tipa „737 Max 8“ i „737 Max 9“ prizemljeni su Å¡irom sveta nakon Å¡to se pre dva meseca sruÅ¡io avion „Etiopijan erlajnsa“.

Ta nesreća je, prema ocenama istraÅŸitelja, nalikovala nasreći iz proÅ¡le godine kada se sruÅ¡io „737 Max“ indoneÅŸanske aviokompanije „Lajon er“. U te dve kobne nesreće, ÅŸivot je izgubilo 346 ljudi.

U oba slučaja, automatizovan sistem za kontrolu leta ili MCAS je automatski spustio nos avion dok su se piloti borili da povrate kontrolu.

Iz Boinga, međutim, sada poručuju da će posle izvrÅ¡enih popravki MCAS ubuduće dobijati podatke sa dva, a ne samo jednog senzora, zbog čega će avion biti manje podloÅŸan padu zbog pogreÅ¡nih podataka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.