U trendu

Boingovi avioni 737 MAX opet prizemljeni zbog novog problema

ATLANTA – Avio-kompanije koje u floti imaju avione 737 MAX ponovo će morati da ih prizemlje, pošto je proizvođač tih letelica Boing izvestio danas o novom problemu – ovog puta sa električnim sistemom, javlja tv stanica Si-En-En (CNN).

„Boing je uputio preporuku na adrese 16 klijenata da reše potencijalni problem sa elektičnom instalacijoj u određenoj grupi aviona 737 MAX pre nego što nastave s letovima“, saopštila je kompanija.

Avio-kompanije treba da provere da li je jedna od komponenti električnog sistema aviona dovoljno uzemljena, precizirao je američki proizvođač, dodajući da sarađuje sa Federalnom upravom za vazduhoplovstvo SAD-a na rešavanju problema.

Boing nije naveo na kojih se 16 avio-kompanija odnosi ovo upozorenje ni na koliki se broj aviona odnosi taj kvar.

Svi Boingovi avioni 737 MAX bili su prizemljeni širom sveta 20 meseci, od marta 2019. do novembra 2020. godine, nakon dva fatalna pada u kojima je poginulo 346 ljudi, podseća CNN.

Rojters izveštava da su vazduhoplovne kompanije Amerikan Erlajns i Sautvest Erlajns već saopštile da će ukloniti avione 737 MAX iz reda letenja.

Amerikan Erlajns je objavio da privremeno sa letova ukljanja 17 nedavno dobijenih aviona 737 MAX, a Sautvest je naveo da povlači 30 ovih vazduhoplova od ukupno 58 koje poseduje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.