U trendu

Bolji uslovi poslovanja i vladavina prava kljucni za EU

BEOGRAD – Predstavnici NALED-a razgovarali su danas o reformama poslovnog okruženja sa novim šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (EK) Majklom Milerom, saopštio je NALED.

„Ključna tema sastanka je bio status reformi poslovnog okruženja i prioriteti privrede i lokalnih samouprava predstavljeni u 14. izdanju „Sive knjige“. Razgovaralo se o sistemskom pristupu uređenju svojinsko-pravnih odnosa i uklanjanju prepreka za raspolaganje nepokretnostima, unapređenju poreskog sistema, koje uključuje fiskalno rasterećenje zarada i regulisanje parafiskalnih nameta, što kao opterećenje privrede i branu predvidljivosti poslovanja navodi i Izveštaj o pristupanju Srbije“, izjavila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Kaže se da je posebna pažnja na sastanku bila posvećena saradnji u regionu Zapadnog Balkana i NALED-ovoj platformi za povoljno poslovno okruženje (BFE) koja povezuje ekonomije regiona i podržava sprovođenje reformi koje doprinose većoj konkurentnosti u jugoistočnoj Evropi.

„Apostrofiran je i značaj vladavine prava za unapređenje uslova za poslovanje, a predstavnici NALED-a su istakli značaj obezbeđivanja transparentnosti i efikasnosti kroz dalju digitalizaciju pravosuđa, uključujući i pravosudne profesije kao što su javni beležnici i javni izvršitelji“, rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da je, takođe, razmatran značaj dalje podrške širenju obnovljivih izvora energije i podrške razvoju inovacija i digitalne ekonomije.

Navodi se kako je Miler rekao da je trenutno sva pažnja EU i njenih članica usmerena na Ukrajinu i ukrajinski narod, koji su, kako je rekao, suočeni sa strašnom agresijom koju je Rusija ničim izazvano pokrenula na njih.

U saopštenju se ističe da je Miler ocenio kako se radi o najtežem kršenju međunarodnog prava i glavnih principa na kojima se zasniva međunarodni suživot.

On je rekao da Evropa reaguje „snažno i ujedinjeno da bi se mir vratio na kontinent“, prenosi NALED.

NALED prenosi da je Miler izrazio spremnost da se nastavi sa intenzivnom saradnjom Delegacije EU i NALED-a na uspostavljanju vladavine prava i sprovođenju reformi u procesu evropskih integracija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar