U trendu

Bolsonaro optuzio Petrobras za profitiranje tokom krize

SAO PAULO – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro pozvao je državnu naftnu kompaniju Petrobras da više ne podiže cene goriva, jer bi novo poskupljenje, prema njegovim rečima, moglo da dovede do bankrota Brazila i da izazove „nacionalne potrese“.

Njegove primedbe su usledile kada je brazilski naftni gigant objavio poslovne rezultate za prvi kvartal, pri čemu je neto dobit Petrobrasa skočila više od 40 puta na 44,56 milijardi reala (8,9 milijardi dolara).

„Petrobras, mi smo u ratu. Petrobras, ne podižite više cene goriva. Vaš profit je kao silovanje (nacije), to je nerazumno“, rekao je Bolsonaro u nedeljnom obraćanju naciji koje je prenošeno uživo na društvenim mrežama, izveštava Rojters.

Petrobras vezuje svoje cene goriva za međunarodne cene nafte i ne subvencioniše gorivo za Brazilce, zbog čega mnogi ljudi zahtevaju da se ograniče cene benzina i dizela koje su nedavno porasle, što je naštetilo Bolsonarovoj popularnosti uoči predsedničkih izbora u oktobru.

Sve svetske nafte kompanije su snažno profitirale u prvom tromesečju od aktuelnog skoka cena sirove nafte, uključujcuhi Ekson Mobajl, Ševron, Šel, Ekvinor, Britiš Petroleum.

Brazilski predsednik je kritikovao Petrobras što povećava profit tokom krize, dodajući da ne može da shvati kako je to moguće i da to smatra „zločinom“.

On je, međutim, rekao da se neće mešati u politiku cena kompanije, jer je to javno preduzeće koje je listirano na berzi i koje, osim vlade, ima i druge akcionare.

Petrobras nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar