Bonitetska kuća Mudis: Izgledi Velike Britanije negativni

Američka bonitetska kuća Mudis (Moody’s) promenila je danas izglede za kreditni rejting Velike Britanije iz „stabilnih“ u „negativne“, zbog, kako je navela, očekivanja da će se produžiti period neizvesnosti u pogledu budućnosti te zemlje.

Ta neizvesnost bi mogla da negativno utiče na privredni rast te zemlje, i moglo bi da dode do smanjenja sadašnjeg kreditnog rejtinga „Aa1“.

U saopštenju se navodi da je nepredvidivost britanskog odlučivanja uračunata u tu procenu, kao i verovatnoća nižeg ekonomskog rasta koji će, po oceni Mudisa, nadmašiti uštedu kojoj se Velika Britanija nada zbog neplaćanja doprinosa u budžet EU.

„Dugoročno, ako Velika Britanije ne bude mogla da obezbedi povoljan trgovinski aranžman s EU i drugim zemljama, izgledi za rast biće materijalno slabiji nego što se sada očekuje“, navodi se u noti. 

Britance su nedeljama upozoravali da bi glasanje za izlazak iz EU moglo da donese ekonomske teškoće, i sada će se videti u kojoj razmeri će biti te teškoće.

Britanski finansijski zvaničnici uveravaju gradjane, firme i investitore da mogu da ograniče negativne posledice Bregzita, koje su bile predvidjane.

Britanska funta je juče, dan pose refreneduma, pala na najniži nivo za 30 godina, deonice u najvećim britanskim bankama i gradjevinskim firmama imale su dvocifren gubitak na berzama, dok ekonomisti predvidjaju da će zemlja ući u recesiju.

Druga američka rejting agencija, Standard i Purs, razmatra mogućnost smanjenja rejtinga Velike Britanije zbog nesigurnosti u stanje posle glasanja za izlazak iz EU. Niži rejting bi za vladu značio veće troškove zajmova i dugoročno manje novca za škole, bolnice i puteve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.