U trendu

Borel: Sudbina Sev. toka 2 zavisi od razvoja događaja u Ukraj

BREST – Sudbina gasovoda Severni tok 2 vezana je za potencijalni konfikt s Rusijom oko Ukrajine, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, čime je, kako ocenjuje Rojters, stao na stranu Sjedinjenih Država po tom pitanju.

Dijametralno suprotan stav od Borela iznela je ranije danas nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht ocenivši da gasovod ne treba uvlačiti u taj konflikt.

„Svakako da će funkcionisanje ove infrastrukture zavisiti i od razvoja događaja u Ukrajini i stava Rusije“, rekao je Borel novinarima posle sastanka ministara odbrane Evropske unije u Brestu.

Dodao je da „ne možemo, s jedne strane, da razmišljamo o uvođenju sankcija (Rusiji), za svaki slučaj, a s druge strane da otvorimo infrastrukturu“, prenosi bitanska agencija.

On smatra da je „očigledno“ da je pitanje pokretanja gasovoda „svakako povezano sa vojnom situacijom u Ukrajini“.

Međutim, ako Moskva deeskalira situaciju, odluka o otvaranju gasovoda između Rusije i Nemačke bila bi u rukama nemačkih i evropskih regulatora, dodao je Borel.

Nasuprot Borelu, nemačka ministarka odbrane Lambreht je upozorila danas da ne treba povezivati gasovod Severni tok 2, odnosno transport gasa iz Rusije ka Nemačkoj, s neslaganjem sa Moskvom po pitanju Ukrajine.

„Ne bi trebalo uvlačiti (Severni tok 2) u ovaj konflikt“, rekla je ona za javni servis RBB, preneo je Rojters.

Dodala da je da taj konflikt „treba rešiti razgovorima“.

„To je šansa koju imamo u ovom trenutku i trebalo bi da je iskoristimo, umesto što povezujemo projekte koji nemaju veze sa ovim konfliktom“, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.