U trendu

Božić: Za poljoprivrednike u 2022. znatno više sredstava

NOVI SAD – Poljoprivrednici u AP Vojvodini u sledećoj godini će na raspolaganju imati znatno više novca nego u 2021, poručio je danas u Novom Sadu pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i dodao da agrarni budžet za 2022. iznosi 8,3 milijarde dinara.

On je na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“ rekao da će se i sledeće godine kroz brojne konkursne linije, nastaviti sa, kako kaže, značajnom podrškom poljoprivrednicima.

Prema njegovim rečima, tako je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je ove godine vladalo najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno 240 miliona dinara.

Takođe, za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara, saopštila je Pokrajinska vlada.

Božić je naglasio značaj konferencije i poručio da je cilj da se poljoprivrednici edukuju u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme…

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović rekao je da će Ministarstvo i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen za gotovo 3.000 mladih poljoprivrednika, a koji će, navodi, biti inoviran u odnosu na ovogodišnji.

„Ministarstvo u narednu kalendarsku godinu ulazi sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18 odsto više nego ove godine“, rekao je Mahmutović i dodao da su jedan od prioriteta investicije, za čiju namenu je, kaže, znatno povećan iznos sredstva.

Na današnjoj konferenciji uručena su i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koja je dobilo deset mladih poljoprivrednika iz AP Vojvodine.

Konferenciju je organizovalo Zavičajno društvo „Fruškogorje“ uz podršku resornog sekretarijata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar