Bregzit bez dogovora koštaće i Holandiju, čak 2,3 mlrd evra

AMSTERDAM – Ako Britanija napusti Evropsku uniju bez dogovora, to će uzrokovati direktne troškove holandskoj vladi od najmanje 2,3 milijarde evra do 2023. godine, saopšila je danas holandska Državna revizorska institucija.

Ova agencija, koja vrši zvanične analize za potrebe donošenja odluka vlade, navela je da se vlada i veliki deo holandskih kompanija „intenzivno pripremaju za Bregzit još od 2016. godine, ali da državna carinska služba možda i dalje neće biti spremna na vreme za „najgori scenario“, prenosi Rojters.

Britanija je treći najveći trgovinski partner Holandije posle Nemačke i Belgije.

Podaci ove institucije ne uzimaju u obzir potencijalne izgubljene prihode ukoliko izlazak Britanije proprati recesija u širem regionu, i predstavljaju dodatak najsveobuhvatnijoj zvaničnoj studiji o indirektnim troškovima holandske ekonomije do sada, koju je 2016. godine uradila državna Kancelarija za analizu ekonomske politike (CPB).

Ta studija je utvrdila da bi trgovinski gubitak kao rezultat Bregzita smanjio holandsku ekonomiju u iznosu koji bi dostizao 1,2 posto BDP-a godišnje do 2030., ili 10 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.