U trendu

Brend „S ljubavlju domaće“ za 80 srpskih proizvoda u Lidlu

BEOGRAD – Kompanija Lidl Srbija predstavila je danas novi brend proizvoda pod nazivom “S ljubavlju domaće”, u kojem se nalazi oko 80 srpskih proizvoda, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su veliki maloprodajni lanci postali velika šansa za domaće proizvođače da robu plasiraju ne samo na našim rafovima, već i u regionu i Evropi.

Na predstavljaju brenda “S ljubavlju domaće”, Nedimović je rekao da veliki trgovinski lanci postaju mesto “akumuliranja” domaće proizvodnje.

“Godinama se priča da ima malo srpskih proizvoda na rafovima, a ovo je idealan način da razuverimo ono malo ljudi koji ne veruju u to da je situacija danas drugačija”, rekao je Nedimović.

Uputio je molbu kako kompaniji Lidl, tako i drugim velikim trgovinskim lancima u Srbiji, da na njihovim rafovima bude što više mlečnih proizvoda, jer je, podseća, u ovom trenutku u regionu kriza sa cenom mleka.

“Učinili bi veliku stavar za Srbiju ukoliko bi mnogo više srpskih mlečnih proizvoda bilo na njihovim rafovima”, istakao je ministar.

On je govorio i na panelu koji je organizovan u okviru predstavljanja Lidlovog brenda “S ljubavlju domaće”, na kojem je rekao da je “srpska video igrica”, kada je reč o proizvodnji hrane, dugo bila na “prvom nivou”.

On je objasnio da su poljoprivrednici u Srbiji dugo bili orijentisani samo na proizvodnju, odnosno na ono što mogu da iznesu na pijacu, ali ne i na prerađivačku industriju.

“Poslednje dve ili tri godine, koliko god pokušavali da osporavaju liberalnu ekonomiju, otvaranje tržišta i dolazak velikih ritejlova, činilo se da će to biti ozbiljan udarac za srpske poljoprivredne proizvode, da neće imati pristup, međutim, bilo je drugačije”, rekao je Nedimović.

Kaže da nakon prvog talasa korone, većina proizvođača želi da postane deo sistema Lidla i drugih velikih trgovinskih lanaca, žele da imaju zagarantovanu cenu, sigurnost, da mogu uvek da prodaju proizvod, a u tome su uvideli i šansu za izvoz.

Nedimović je istakao da u Srbiji ima nekoliko proizvođača koji su dobrim ulaganjima uspeli da ovladaju evropskim standarima za kvalitet proizvoda i uspeli svoje proizvode da plasirau prodavnicama van Srbije.

“Da nema ovih ritejla, kao što je Lidl, teško da bismo se našli na tržištima zapadne i srednje Evrope”, rekao je Nedimović.

Ističe da vidi želju proizvođača da ovladaju evropskim standarima i da njihova roba dođe do rafova velikih trgovinskih lanaca.

“Danas kupac traži da roba bude uvek ista, da nema lutanja u kvalitetu, da prvi i poslednji uzorak proizvoda koji uđe u prodavnicu mora da bude u istom rangu”, podvukao je Nedimović.

Predstavljaju brenda prisustvao je i direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović koji je rekao da ovaj potez Lidla vidi kao podršku domaćim proizvođačima, ali uvažavanje potrošača.

“Danas potrošači kada imaju priliku da biraju između dva proizvoda sličnog kvaliteta, na neki način sigurno daju prednost domaćem i mislim da je ta svest izuzetno važna”, rekao je Vesović.

Istakao je da je još važnije da kompanije, poput Lidla, razgovaraju i uzimaju proizvode od domaćih proizvođača nameću vrhunske standarde kvaliteta.

“To u globalu podiže nivo standarda i kvaliteta domaćih proizvda u Srbiji i na neki način podstiče i one male proizvođače da pokušavaju da dostignu taj standard, jer na ovakav način oni dobijaju veliko tržište i mogućnost izlaska, ne samo na lokalno tržište nego i regionalno tržište i tržište EU”, rekao je Vesović.

Naglasio je da se Srbija više ne prepoznaje na kao izvoznica sirovina, već da se to menja i da ima dobre prerađene proizvode koje može da ponudi.

Vlasnik industrije mesa “Đurđević” Milenko Đurđević rekao je da već tri godine sarađuju sa Lidlom i dodao da je njihova kompanija zahvaljujući toj saradnji mnogo “odskočila” po pitanju kvaliteta, oganizacije i tima koji su ojačali.

Istakao je da se ulaganje u nove tehnologije i podizanje kvaliteta njima isplatilo, dodajući da su od 80 proizvoda iz asortimana “S ljubavlju doamće”, oko 10 odsto njihovi.

Generalni direktor Lidla Srbija Tomislav Šapina rekao je da je Lidl do sada investirao 390 miliona evra u srpsku privredu i dodao da s današnjim danom i početkom novog brenda pokazuju da se drže obećanja to je da žele da pomažu srpskog proizvođača.

“Svi naši dobavljači imaju mogućnost sigurnog plasmana u više od 50 prodavnica širom Srbije, kao i mogućnost izvoza na strana konkurentna tržišta”, rekao je Šapina.

Izvršni direktor sektora Nabavka Lidl Srbija Nikola Balaban rekao je da je uvođenje standarda kvaliteta hrane prioritet Lidla i da je njihova želja da probude svest domaćih proizvođača da imaju najviše standard kvaliteta koje propisuje EU, a kako bi naši proizvodi bili “rame uz rame” sa proizvođačiam EU.

“Ako jedan proizvod iz Mađarske, Švedske i naš proizvod odu na neko drugo držište, naš proizvod je apsolutno konkurentan”, zaključio je Balaban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.