U trendu

Brendiranje nije bauk, besplatno pomaže „Moćni mali brend“

BEOGRAD – Suosnivačice brenda Komleko, Svetlana Ćopić i Maja Nadeždić, najavile su danas pokretanje instagram stranice sa besplatnim brending savetima „Moćni mali brend“.

Na onlajn konferenciji u organizaciji Privredne komore Srbije, gde su predstavile svoje iskustvo sa Komlekom i mentoring rad pri brendiranju mali biznisa, istakle su da će na toj stranici nestručnim jezikom biti davana podrška drugim brendovima u nastanku na tržištu.

Preduzetnicama koje su učestvovale poručeno je da brending nije bauk.

Istaknuto je da pri kreiranju malog preduzetničkog brenda treba krenuti od sebe jer se kupci za takve takve proizvode opredeljuju zbog njihove autentičnosti.

Nadeždić i Ćopić su sa više decenija iskustva u marketingu pre dve godine kreirale brend Komleko, odnosno biljnih mleka.

Ćopić je poručila da je identitet osnova malog brenda te on nije dekoracija, već komunikacija pa mora da bude jednostavan.

“ U jednoj jasnoj rečenici treba izraziti suštinu brenda. To je proces, ali ga morate proći. Zamislite svoj brend kao osobu, a ta osoba koja predstavlja brend odlučuje sve ostalo“, posavetovala je ona.

Dodala je da je kreiranje sveta brenda dugotrajan, neprestan i kreativan proces.

„Naš brend Komleko nastao iz naše lične nezadovoljene potrebe. Nismo morali da radimo istraživanje, imali iskustvo da takvo mleko ne možemo nigde da kupimo. Bilo nam je jasno da konkurencija ne postoji, a znali smo da smo mi i oni koji liče na nas kupci, što nam je olakšalo obraćanje“, rekla je ona.

Ona je poručila da kao vlasnik malog brenda preduzetnici nisu samo vlasnici biznisa.

„Vi ste jedini pravi ambasador brenda, u svakom momentu i u svakom kontaktu. Jasno povežite, sebe i brend“, rekla je ona.

Suosnivačica Nadeždić rekla je da su kroz mentoring želeli da svojim znanjem i iskustvom u brendiranju pomognu ženama preduzetnicama.

Mentorisku podršku pružile su za četiri mala biznisa, iz konsaltinga,

dizajna, alkoholnih pića i hrane.

Ona je istakla da su i same kada su pre dve godine pokretale Komleko
za proizvodnju i posao preduzetnika tražile pomoć.

Rekla je da je zajednički izazov svima koji kreću u brendiranje kako da privuku pažnju, izdvoje se od konkurencije i privuku nove kupce.

Dodala je da ljudi dosta toga znaju, ali ne mogu da osveste, te da je lakše kad imaju sa nekim popričaju i podele, što se postiže i kroz mentoring.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar