Brinuti o lokalnim samoupravama, da imamo za koga da gradimo

VLADIČIN HAN/KRŽNICE – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je nakon sastanka sa predstavnicima opština Nišavskog okruga da, osim velikih infrastrukturnih projekata koje država radi, mora da se vodi računa i o lokalnim samoupravama jer, ukoliko se u njima ne uspostave uslovi, neće biti ljudi za koje bi se gradili auto-putevi.

Mihajlović je navela da su na današnjem sastanku konkretno razgovarali o određenim rehabilitacijama i rekonstrukcijama puteva u Gadžinom Hanu, Svrljigu i Aleksincu.

Kada je u pitanju Gadžin Han, Ministarstvo će učestvovati u rekonstrukciju puta do Leskovca, a zajedno sa „Putevima Srbije“ ulagaće se i u Koletinac.

„Važno je pozabaviti se putnim prelazima u Svrljigu, a posebno kada je u reč o železnici“, istakla je ministarka.

Mihajlović je dodala da će se prelaz u Svrljigu rešiti sledeće godine, kako bi bio bezbedan, i istakla da bezbednost u tome što radi Ministarstvo mora da bude na prvom mestu.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kazala je da se danas razgovaralo o konkretnim problemima koji će se rešavati u 2019.godini.

Kako je navela, kada istočni i južni krak Koridora 10 budu završeni i kada budu rekonstruisane pruge od Niša ka Dimitrovgradu, Leskovcu i Merdarama, Niš će biti prava raskrnica puteva.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević kazao je za sastanak održan u Kržnicima, gde je privremeno izmešten kabinet Ministarstva, da je „jedan novi format koji je jako dobar za lokalne samouprave“.

Iskazao je zadovoljstvo dogovorenim određenim infrastrukturnim pitanjima i naveo da je infrastruktura preduslov svakog daljeg razvoja.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović navela je da je u proteklih par godina urađeno dosta infrastrukturnih projekata u toj opštini među, kojima je i kompletna rekonstrukcija državnog puta prema Staroj planini.

Trifunović je rekla da rekonstrukcija tog puta znači za razvoj turizma, kao i da su na današnjem sastanku zatražili do Ministarstva pomoć u proširenju mosta na tom putu.

Dodala je da u opštini Svrljig postoji i problem sa nerešenim kružnim prelazom.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković istakao je da će Aleksinčanima biti drago da je tema današnjeg sastanka bila rekonstrukcija državnog puta ka Sokobanji, kao i stari auto-put koji je zaobilaznica oko grada.

Naveo je da je na sastanku sa ministarkom dogovoreno da se te dve investicije rade sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.