U trendu

Britanija i Koreja potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

SEUL – Velika Britanija i Južna Koreja potpisale su okvirni sporazum o slobodnoj trgovini koji treba da sačuva postojeće trgovinske aranžmane nakon Bregzita, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Britanski ministar za međunarodnu trgovinu Lijam Foks potpisao je ugovor sa južnokorejskim kolegom Jo Mjung-heom u Seulu.

Preliminarni sporazum označava prvi veći trgovinski sporazum koji je Velika Britanija potpisala sa nekim trgovinskim partnerom u Aziji od referenduma u junu 2016. godine kada je London glasao za izlazak iz EU.

Kako ocenjuje BBC, dokument otprilike odgovara uslovima iz postojećeg sporazuma o slobodnoj trgovini između Južne Koreje i EU.

Sporazum će obuhvatiti južnokorejski izvoz automobila i auto-delova. Južna Koreja izvozi uglavnom automobile i brodove u Britaniju, a uvozi sirovu naftu, automobile i viski.

Svrha sporazuma da se osigurao stabilnost u slučaju da dođe do Bregzita bez dogovora, budući da bi Velika Britanija 31. oktobra trebalo da napusti EU sa ili bez dogovora.

„Vrednost trgovine između Velike Britanije i Južne Koreje više se nego udvostručila otkako je 2011. godine stupio na snagu sporazum između EU i Južne Koreje“, izjavio je britanski ministar Lijam Foks.

„Obezbeđivanje kontinuiteta u našim trgovinskim odnosima omogućiće poslovnim subjektima u Velikoj Britaniji i Koreji da nastave da trguju bez dodatnih barijera, što će nam pomoći da dodatno povećamo trgovinu u narednim godinama“, dodaje Foks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.