Britanija i Sungapur potrpisali sporazum o slobodnoj trgovin

SINGAPUR – Britanija je potpisala danas sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom, još jedan u nizu koje London nastoji da postigne sa zemljama širom sveta u okviru priprema za konacni izlazak iz Evropske unije 31. decembra, kada ističe ttranzicioni period.

Sporazum su potpisali britanska državna sekretarka za međunarodnu trgovinu Liz Trus i singapurski ministar trgovine Ćan Ćun Sing na svečanoj ceremoniji u ovom gradu-državi jugoistočne Azije, izveštava Rojters.

Singapurski sporazum dolazi u kojem su britanski premijer Boris DŽonson i šefica Evrospke komisije Ursula fon der Lejen dali sebi rok do kraja vikenda za potpisivanje novog trgovinskog pakta, nakon neuspešnih pokušaja da prevaziđu postojeći jaz.

Britanija je formalno napustila Evropsku uniju krajem januara 2020. i provela je godinu dana u pregovorima o svom budućem odnosu sa Briselom i sklapanju trgovinskih sporazuma sa vodećim svetskim ekonomijama, kao što su Japan i Kanada.

Dogovor sa Singapurom velikim delom odgovara sadašenjm sporazumu koji ova država jugoistočne Azije ima sa Evropskom unijom. Ipak, to je važan dokument za Singapur, koji Britaniju ubraja u svoje top trgovinske partnere za razmenu robe i usluga na globalnom nivou i kao glavnu destinaciju za investiranje u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.